Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata produselor farmaceutice a crescut cu 19% fata de anul trecut

Piata produselor farmaceutice a crescut cu 19% fata de anul trecut
Piata produselor farmaceutice a crescut cu 19 la suta fata de anul trecut, iar ritmul mediu de crestere pentru 2007 poate fi estimat intre 10 si 15 la suta, a declarat directorul Cegedim, Petru Craciun.Potrivit directorului Cegedim, Petru Craciun, cea mai spectaculoasa si constanta crestere o reprezinta piata medicamentelor cardiovasculare care a crescut cu 35 la suta fata de anul trecut. El a explicat faptul ca aceasta crestere se datoreaza cresterii duratei de viata, dar si publicitatii care s-a facut in ultima vreme medicamentelor de pe acest segment. Potrivit directorului Cedegim, Petru Craciun cresterea pietei va tine si de unii factori conjuncturali, dar nu va atinge 30 la suta, cat aproximeaza unele companii farmaceutice. El a adaugat ca spre deosebire de Bulgaria unde piata are sustinere publica de peste 75 la suta, in Romania, piata este doar 50 la suta sustinuta, dar consumul de medicamente este similar in ambele tari.
Petru Craciun a precizat ca piata totala a crescut intre 1996 si 2005 cu 16 la suta in volum, cu 74 la suta au crescut zilele de tratament, cu 130 la suta a crescut pretul mediu pe zi al tratamenului si cu 301 la suta a crescut in valoare. El a adaugat ca piata de retail a crescut cu 33 la suta in volum, cu 81 la suta zilele de tratament, cu 119 la suta pretul mediu pe zi , iar cu 295 la suta in voaloare.Petru Craciun a precizat ca piata de retalil OTC (medicamente eliberate fara prescriptie medicala) a crescut cu 15 la suta in volum, cu 11 la suta au crecut zilele de tratament, cu 141 la suta a crescut pretul mediu pe zi, iar cu 167 la suta a crescut in valoare. In ceea ce priveste piata de spital, aceasta a scazut in aceeasi perioada cu 46 la suta in volum, cu 13 la suta in unitati, dar a crescut cu 678 la suta pretuil mediu pe cutia de medicamente consumate, si a crescut cu 317 la suta in valoare.

De asemenea, Petru Craciun estimeaza ca piata totala va creste cu de 20 la suta anual in urmatorii 10 ani, in vreme ce piata de retail va creste cu 10 la suta.


NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 598 ori