Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Petre Daea si-a sustinut bugetul in Parlament: Vrea bani pentru usturoi si bubaline. A primit aviz fara probleme

Petre Daea si-a sustinut bugetul in Parlament: Vrea bani pentru usturoi si bubaline. A primit aviz fara probleme

Sustinerea productiei de usturoi si a efectivelor de bubaline, dar si subventionarea motorinei pentru sectorul piscicol sunt noile programe ce vor fi finantate din bugetul Ministerului Agriculturii in 2019, potrivit informatiilor prezentate luni de ministrul de resort, Petre Daea, in comisiile reunite de specialitate din Parlament.

"Pentru sprijinirea fermierilor s-au introdus si programe noi in acest an, precum sustinerea cultivarii de usturoi in Romania, stiindu-se ca exista o ingrijorare legitima ca pe piata romaneasca nu exista o cantitate suficienta care sa raspunda pretentiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind intr-o cantitate extrem de insemnata.

Acest program arata ce am prevazut in programul nostru de guvernare (...), unde am spus ca in fiecare an vom prezenta doua programe deficitare care isi au explicatia in balanta de aprovizionare cu produse agricole. Pentru acest program este prevazuta o suma de 9,3 milioane de lei", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

El a spus ca un alt program nou, "bine venit pentru sectorul piscicol si cel de acvacultura" este acela de a subventiona motorina. "Asa cum am facut si la celelalte sectoare stim ca acest mecanism functioneaza de cativa ani in Romania si acum este operabil pentru cei care isi desfasoara activitatea in acvacultura. (...) Anul acesta

subventia la acciza la motorina este cu 17% mai mare decat anul trecut", a spus Daea.

Ministrul Agriculturii a mentionat si programele care vizeaza mentinerea si dezvoltarii raselor de animale indigene, in speta de taurine, rasa baltata romaneasca si bruna, unde au fost prevazute 5,25 milioane de lei.

"Un alt program nou este sustinerea bubalinelor. Trebuie sa vedem importanta genetica si nu numai a acestor animale care au reclamat o atentie pe masura, data fiind scaderea efectivelor si importanta pe care o au aceste efective in economia rurala, in preocuparea fermierilor. Avem o suma de 5 milioane de lei in buget pentru acest domeniu", a adaugat Daea.

Nu in ultimul rand, seful MADR a mentionat ca programul privind tomatele romanesti va continua si anul acesta, iar suma alocata este mai mare cu 5,37% pentru ca s-a mizat pe o inscriere mai numeroasa a producatorilor.

"De la un an la altul numarul acestora a crescut si am estimat o crestere a numarului fermierilor care pot sa se inscrie in acest program pentru a beneficia de sprijinul cuvenit, pana la 18.000 de fermieri. Un alt program inceput de anul trecut si ...citeste mai departe despre "Petre Daea si-a sustinut bugetul in Parlament: Vrea bani pentru usturoi si bubaline. A primit aviz fara probleme" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 834 ori