Peste 1 miliard de euro lunar - atat a ajuns deficitul comercial prin supraturarea consumului

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 22:51
847 citiri
Peste 1 miliard de euro lunar - atat a ajuns deficitul comercial prin supraturarea consumului
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe fondul celor mai reduse exporturi din ultimele 7 luni, deficitul comercial lunar a depasit din nou pragul de un miliard de euro in august 2017.

Fata de luna anterioara, livrarile la extern s-au diminuat cu circa 300 de milioane de euro si s-au dus sub reperul de 5 miliarde de euro. Importurile au coborat si ele de putin sub valoarea de 6 miliarde de euro, dar diminuarea a fost semnificativ mai mica (circa 230 de milioane de euro).

Valoarea cumulata a minusului din schimburile comerciale cu exteriorul a avansat pana la aproape 7,9 milioane de euro, ceea ce inseamna deja cam 4,3% din PIB-ul estimat pentru anul in curs, si se indreapta spre 12 miliarde de euro la finele anului, adica aproximativ 6,5% raportat la rezultatul economiei interne.

Pe fondul majorarii veniturilor populatiei, cu depasirea sistematica a nivelului de 1.000 de euro putere de cumparare in echivalent la preturile medii europene si cu majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei, exporturile au crescut cu 9,6%, dar importurile s-au majorat si mai mult, ritmul atins fiind de 12,2%.

Singura raza de lumina in acest peisaj dezolant al indicatorilor din comertul exterior este avansul ceva mai mare al exporturilor fata de importuri, daca se face trimitere la aceeasi luna a anului precedent ("scor" 10,7% - 9,3%). Cu toate acestea, trebuie subliniat ca baza subreda de raportare a dus, oarecum paradoxal, la o crestere a deficitului comercial (de la 1.025 milioane de euro la 1.060 milioane de euro).

In traducere, nu doar ca avem mari probleme cu deficitul din comertul exterior dar, data fiind situatia cronicizata pe parcursul mai multor ani, s-ar impune un ritm de crestere nu doar CEVA mai mare pentru exporturi fata de importuri, ci MULT mai mare, IN FIECARE LUNA.

Asta pentru ca o eventuala diferenta pozitiva de ritm (care nu doar ca LIPSESTE pe perioada scursa de la inceputul anului, dar apare exact pe dos) sa se traduca intr-o diminuare a minusului stabilizat acum undeva pe la un miliard de euro lunar si sa se duca treptat spre echilibrarea schimburilor comerciale.

Citeste si Avertisment soc: Romania ar putea fi tinta unui razboi hibrid prin destabilizare economica prin masuri guvernamentale - InterviuRomania a intrat pe spirala crizei. E doar o chestiune de timp pana la colaps Interviu

In aceste conditii, gradul de acoperire a importurilor efectuate pe baza exporturilor realizate a pastrat la doar la 87,5% si aluneca sistematic spre valorile consemnate in perioada de cri ...citeste mai departe despre "Peste 1 miliard de euro lunar - atat a ajuns deficitul comercial prin supraturarea consumului" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit comercial scadere exporturi , #Stiri Macroeconomie