Parlamentul a adoptat bugetul pe 2018: Cine primeste mai multi bani decat in varianta Guvernului

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 12:43
974 citiri
Parlamentul a adoptat bugetul pe 2018: Cine primeste mai multi bani decat in varianta Guvernului
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul, reunit in sedinta comuna, a adoptat vineri cu 255 de voturi "pentru" si 95 de voturi "impotriva" legea bugetului de stat pentru anul 2018.

Fata de proiectul aprobat initial de Guvern, Parlamentul a suplimentat bugetele mai multor institutii.

Cea mai mare suma, 350 de milioane de lei, a fost transferata fondului de rezerva al Guvernului, iar banii au fost luati din bugetul alocat pentru contributia Romaniei la Uniunea Europeana.

Astfel, au fost acordate 60 de milioane de lei in plus Secretariatului General al Guvernului pentru finantarea cultelor religioase si alte 5 milioane pentru minoritati.

De asemenea, Ministerul Culturii a primit in plus 8 milioane de lei pentru construirea monumentului Unirii de la Alba Iulia.

Tot 10 milioane de lei in plus a primit si Ministerul Energiei pentru un program de cercetare in domeniul nuclear.

Radioul public a primit 3 milioane de lei in plus fata de ce daduse Guvernul initial.

Tot cu 3 milioane de lei a fost majorat si bugetul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.

Nu in ultimul rand, Curtea Constitutionala a primit 2 milioane de lei in plus fata de varianta aprobata initial de Guvern.

In schimb, plenul reunit al Parlamentului a respins, luni, amendamentul adoptat vineri in Comisiile de Buget-Finante privind cresterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care merg la bugetele locale.

Amendamenul adoptat initial in comisii stabilea ca: "In anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 si art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe venit, cu exceptia impozitului din venituri din pensii, estimat a fi incasat la bugetul de stat se repartizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale astfel: a) 18% la bugetul local al judetului; b) 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; c) 15,2% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/administratiei judetene a finantelor publice, la trezoreria municipiului resedinta de judet".

Amendamentul a fost depus de catre senatorul PSD Eugen Teodorovici, PNL, USR, PMP si UDMR, dar a fost respins in plenul Parlamentului.

Citeste mai departe despre "Parlamentul a adoptat bugetul pe 2018: Cine primeste mai multi bani decat in varianta Guvernului" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Parlament adoptat buget 2018 , #Stiri Macroeconomie