OUG 114 a trecut, au ramas prejudiciile. Cine plateste?

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 09:56
1019 citiri
OUG 114 a trecut, au ramas prejudiciile. Cine plateste?
Foto: Arhiva Ziare.com

Prejudiciile directe produse de "ordonanta lacomiei" se masoara deocamdata in multe miliarde de euro, potrivit estimarilor companiilor afectate si ale analistilor independenti.

Pagubele ar fi putut fi evitate simplu: daca Ministrul de Finante si prim-ministrul ar fi respectat legea. Iar legea prevede doua lucruri esentiale:

- Nicio reglementare (cu atat mai putin o OUG) fara studiu de impact;

- Nicio masura fiscala nu poate intra in vigoare cu mai putin de 6 luni de la data cand devine oficiala.

Si mai exista doua ingrediente necesare care nu sunt legiferate:

- buna credinta a decidentului - adica nu poti veni cu masuri atat de radicale intre Craciun si Anul Nou;

- gestiunea increderii atat in economia proprie, cat si pe pietele internationale.

Zeci de industrii - pe verticala si pe orizontala si zeci de legi au fost aruncate timp de 4 luni in haos.

Modificarile aduse la OUG 114/2018, prin OUG 19/29 martie 2019, au potentialul de a aduce noi presiuni pe pietele afectate si noi motive de infringement din partea Comisiei Europene in energie.

Volumul activitatii bancilor, a companiilor din energie si a celor din telecomunicatii, respectiv profiturile acestora vor scadea si, ca urmare, si incasarile din taxe ale statului.

Statul a avut deja de suferit, ca urmare a introducerii taxei pe activele bancare, in contextul in care licitatiile din acest an au avut rezultate sub asteptari, situatia ameliorandu-se fragil pe masura ce autoritatilor au anuntat noi amendamente.

Companiile au pierdut si pierd valoare de piata

Companiile romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au pierdut din valoarea lor de piata peste 5,9 miliarde de lei (2,04 miliarde de euro), in cele trei luni si jumatate de cand promotorii "{ordonantei lacomiei" (OUG 114/2018) au anuntat principalele prevederi ale acesteia.

Proportia pierderii, de 6,1% in lei, s-a amplificat in euro pana la -9,7%, din cauza deprecierii substantiale a monedei nationale din aceeasi perioada, stimulata inclusiv de aceeasi ordonanta.

Citeste mai multe despre Lista: OUG 114 a trecut, au ramas prejudiciile. Cine plateste? pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "OUG 114 a trecut, au ramas prejudiciile. Cine plateste?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#OUG 114 urmari, #OUG 114 prejudicii , #Stiri Macroeconomie