Ordonanta Iordache afecteaza si economia: dobanzi mai mari, crestere economica mai mica. Investitorii sunt ingrijorati

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 15:06
5677 citiri
Ordonanta Iordache afecteaza si economia: dobanzi mai mari, crestere economica mai mica. Investitorii sunt ingrijorati
Foto: Ziare.com

Modificarile legislative care au fost anuntate de Guvern in noaptea de marti au un cost in economia romaneasca, devalorizand leul, crescand costurile de imprumut si incetinind cresterea economica, spune analistul economic Aurelian Dochia.

"Am vazut ca astazi leul a scazut fata de principale valute si de regula, pe zona cursului de schimb apare cea mai rapida reactie. In functie de cum evolueaza lucrurile, daca protestele vor continua, atunci poate interveni o ingrijorare a investitorilor, a pietelor financiare. Evolutia viitoare depinde de foarte multi factori", a declarat analistul economic Aurelian Dochia.

Acesta spune ca investitorii straini, dar si cei autohtoni sunt influentati de aceasta instabilitate pe mai multe planuri, legislativa si politica. "Pietele sunt influentate de aceste evenimente. Nu numai cursul de schimb, dar si ratele dobanzilor pot sa creasca, iar investitorii sunt foarte atenti la aceste lucruri.

Chiar investitori care cumpara titluri de stat romanesti se asteapta ca ratele dobanzilor sa creasca. Asta inseamna ca ne vom imprumuta mai scump. Toate acestea au un cost pentru tara si pentru buget", arata Dochia.

Analistul sustine ca toate schimbarile legislative produc incertitudine, care creeaza neliniste pentru investitori si, evident, ei pun un pret pe toate acestea.

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

#ordonanta Iordache impact economie, #ordonanta Iordache efecete economie, #ordonanta Justitie impact investitori , #Stiri Macroeconomie