Ordonanta 114 risca sa inchida bursele romanesti de gaze. Ar fi nevoie de un deceniu ca sa isi revina

Luni, 11 Februarie 2019, ora 07:22
1022 citiri
Ordonanta 114 risca sa inchida bursele romanesti de gaze. Ar fi nevoie de un deceniu ca sa isi revina
Foto: Arhiva Pixabay

Daca pretul gazelor din productia interna se plafoneaza - asa cum o impune Ordonanta 114 - toate eforturile pe care statul le-a facut in ultimii ani pentru dezvoltarea comertului de profil vor fi spulberate dintr-un foc. Activitatea burselor de gaze din tara s-ar suspenda, iar piata romaneasca va regresa atat de mult incat ar avea nevoie de aproape un deceniu pentru a-si reveni.

Cabinetul Dancila sustine ca vrea sa protejeze populatia de cresterea facturilor la gaze. In consecinta, Guvernul a decis, prin OUG 114/2018 ca, incepand din 2019, vreme de 3 ani, producatorii de gaze din Romania - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - nu isi vor mai vinde productia cu un pret mediu de 90 lei MWh (asa cum este el stabilit prin negociere, pe piata libera) ci cu un pret fix de 68 lei MWh (stabilit de stat, prin lege).

In teorie, o astfel de masura ar putea parea utila atat pentru simplul cetatean - caruia nu i-ar mai creste factura la gaz - cat si pentru intreprinzatorul care, avand acces la energie mai ieftina, si-ar reduce costurile de productie.

In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa. Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, plafonarea pretului la gaze - in conditiile stabilie de Guvern si ANRE - nu va fi deloc in avantajul romanilor. Inainte de toate, din cauza ca le va face din nou loc in economie "baietilor destepti", eliminati de pe piata in 2012. Apoi, din cauza ca, plafonand preturile, Romania isi asuma riscul de a primi amenzi de zeci de mii de euro pe zi de la UE.

Mai mult chiar - arata expertul judiciar in domeniul gazelor naturale Dumitru Chisalita - plafonarea preturilor adoptata de Guvern va inchide bursele de gaze si ii va permite statului sa ii tine mereu in sah pe furnizorii de buna credinta.

"Mai mult ca sigur ca bursele de gaze vor ramane fara activitate, dintr-un motiv destul de simplu.

Pe de o parte, gaze romanesti, cu pret plafonat, nu mai are rost sa tranzactionezi la bursa. S-ar putea spune ca, in schimb, se vor cumpara de pe bursa gazele din import (care sunt de origine ruseasca, indiferent cum se cheama firma care le vinde) . De vreme ce in Romania se consuma mai mult gaz decat se produce, va fi nevoie de aceste importuri astfel incat clientii sa fie alimentati fara intreruperi.

Intrebarea este: de ce ar veni companiile sa vanda gaz pe bursele din Romania? Oricum e nevoie de acest gaz si el oricum se va cumpara, fara ca acela care il vinde sa isi asume noi cheltuieli si riscuri, tranzactionand pe bu ...citeste mai departe despre "Ordonanta 114 risca sa inchida bursele romanesti de gaze. Ar fi nevoie de un deceniu ca sa isi revina" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ordonanta Teororovici inchide bursele gaze, #burse gaze suependare ordonanta Teodorovici, #burse gaze plafonare pret inchidere , #Stiri Macroeconomie