Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Optimism neașteptat privind economia germană, deși condițiile actuale ”arată sumbru”

Optimism neașteptat privind economia germană, deși condițiile actuale ”arată sumbru”

Mediul de afaceri din Germania și-a îmbunătățit ușor perspectiva asupra evoluției economice în următoarele șase luni, în ciuda dificultăților majore.

Prognozele oficiale anunță deja recesiunea pentru 2023, pe fondul crizei energerice și al inflației fără precedent.

Iar imaginea generală asupra condițiilor economice prezente este în cădere liberă în ochii investitorilor.

Analiștii economici se așteptau la o nouă prăbușire

Încrederea investitorilor germani a urcat ”ușor” în octombrie, dar a rămas la un nivel scăzut în timp ce motorul economic al Europei se pregătește pentru o recesiune declanșată de creșterea costurilor energiei.

Indicele sentimentului economic publicat de institutul ZEW a crescut în mod neașteptat în octombrie, până la -59,2 puncte, de la -61,9 puncte în luna anterioară.

Evoluția contrazice așteptările analiștilor economici, care estimaseră o a patra depreciere consecutivă, pe fondul problemelor mari cu care se confruntă economia germană.

Astfel, după aprecierea consemnată în iunie 2022, când indicele ZEW a crescut până la -28 de puncte, iulie a adus o tendință puternic descrescătoare: -53,8 puncte în iulie, -55,3 puncte în august, respectiv -61,9 puncte în septembrie.

Inflaţia record şi explozia preţurilor la energie în urma războiului din Ucraina afectează economia germană, mai ales în zona producției industriale.

Imagine generală ”sumbră”

Iar președintele ZEW, Achim Wambach, a declarat că, în ciuda așteptărilor ”ușor” îmbunătățite ale respondenților pentru următoarele șase luni, imaginea generală a rămas sumbră.

El a menționat că sondajul, în care un număr negativ înseamnă că majoritatea investitorilor sunt pesimiști, a înregistrat și o scădere abruptă a încrederii investitorilor în ceea ce privește situația economică actuală a Germaniei.

Această valoare a scăzut cu 11,7 puncte în octombrie, până la -72,2 puncte.

”Situația economică actuală este din nou evaluată ca fiind semnificativ mai proastă decât în luna precedentă”, a arătat Wambach într-un comunicat.

”Probabilitatea ca produsul intern brut real să scadă în cursul următoarelor șase luni a crescut, de asemenea, considerabil. În general, perspectivele economice s-au deteriorat din nou”, a spus el.

Recesiune în 2023

Guvernul german a declarat săptămâna trecută că țara va intra î ...citeste mai departe despre "Optimism neașteptat privind economia germană, deși condițiile actuale ”arată sumbru”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 630 ori
Citeste mai multe despreeconomie Romania