Oficial CE: Romania, pregatita "sa iasa din spital", dar mai are nevoie de ajutor

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 17:36
882 citiri
Oficial CE: Romania, pregatita "sa iasa din spital", dar mai are nevoie de ajutor

Romania este in situatia unui pacient "gata sa iasa din spital", dar are nevoie de eforturi sustinute pentru a-si reveni complet, a declarat Joost Kuhlmann, oficial UE.

Kuhlmann a atras atentia asupra greselilor din trecut, precum cresterea nesustenabila a salariilor si a pensiilor, scrie Mediafax.

"Cea mai mare provocare a Romaniei este revitalizarea economiei. Au fost facuti cativa pasi, dar multi alti pasi au ramas de facut (...) Romania este gata sa iasa din spital, dar are nevoie de eforturi sustinute pentru a-si reveni din nou. Romania are potential, dar trebuie sa munceasca mult pentru a il realiza", a declarat Joost Kuhlmann, seful departamentului pentru Finlanda, Bulgaria si Romania din cadrul Directoratului General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, romanii au reusit sa corecteze dezechilibrele macroeconomice din anii anteriori, dar fara ajutorul Comisiei, ajustarile ar fi fost mult mai dureroase.

"Dezechilibrele s-au creat atunci cand se credea ca pomii cresc pe cer, dar aceasta nesustenabilitate a fost expusa brutal la criza economica si financiara din 2008. (...) Acum este important sa se mentina un parcurs ferm in anii care vin. Asta inseamna ca Guvernul trebuie sa se comporte prudent in realizarea si executarea bugetului, astfel incat finantele publice sa fie mentinute sub control. Bugetul trebuie bazat pe asumari prudente privind cresterea, inflatia si incasarile fiscale, pentru a evita surprizele negative care ar putea aparea la executarea bugetului", a afirmat el.

Cresterea nesustenabila a numarului de salariati din sectorul public si majorarea salariilor si pensiilor trebuie evitate, a mai adaugat acesta.

Joost Kuhlmann sustine ca politicienii ar trebui sa se ocupe intai de economie, si apoi de politica si a mai facut cateva recomandari cu privire la reformarea intreprinderilor cu capital de stat.

"Multe legaturi nesanatoase intre intreprinderile de stat si departamentele guvernamentale trebuie taiate si intreprinderile de stat trebuie sa mearga pe baze profesionale pentru a valorifica aceste active in interesul celor care le detin, ceea ce trebuie spus si populatiei. Romania are nevoie de capital strain pentru a finanta investitiile de care are nevoie economia. Acesti bani nu vor ajunge in Romania in mod spontan. Romania trebuie sa munceasca mult pentru a atrage aceste fonduri, in special fondurile de calitate care aduc proiecte importante. Trebuie sa se munceasca din greu pentru a stabili un climat sanatos si predictibil care sa asigure profituri bune", a mai declarat Kuhlmann.

Oficialul CE a facut aceste declaratii in cadrul unui forum economic organizat de Confindustria, asociatie a oamenilor de afaceri italieni in Romania.

#vizita comizia europeana, #declaratie comisia europeana, #Comisia Europeana Romania, #comisia europeana macroeconomie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9740 RON

-0.0002

1 USD = 4.5032 RON

-0.0018
  1. Noua lege a pensiilor. Principalele modificari privind limita de varsta, stagiul de cotizare pentru femei si barbati
  2. Țara europeană care vrea să revină la energia nucleară, după ce a interzis-o prin referendum. Cine vor fi concurenții României la reactoare modulare mici
  3. O țară puternică din Europa cu peste 800.000 de români lovită de criză: Dezastrul nemaivăzut de 87 de ani
  4. Averile românilor bogați care vor intra în vizorul ANAF. La ce riscuri se expun cei care nu își declară toți banii anul acesta
  5. România rămâne în urmă într-o industrie profitabilă. După pandemie, sectorul a ajuns un pilon al economiei globale
  6. Românii pot investi în noi titluri de stat Tezaur, începând de luni. Care sunt dobânzile
  7. Guvernul va aproba neimpozitarea pensiilor militare sub 3000 de lei SURSE
  8. Alimentele care se vor scumpi din cauza secetei. Cât vom plăti pentru ulei, mălai și cartofi
  9. O țară de 9 milioane de km pătrați lovită de o criză gigantică: Străinii scot miliardele de acolo într-un ritm record
  10. Casa Verde. Cât de periculoase pot fi bateriile de stocare a energiei. La ce trebuie să fie atenți beneficiarii programului