Oficial CE: Romania, pregatita "sa iasa din spital", dar mai are nevoie de ajutor

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 17:36
882 citiri
Oficial CE: Romania, pregatita "sa iasa din spital", dar mai are nevoie de ajutor

Romania este in situatia unui pacient "gata sa iasa din spital", dar are nevoie de eforturi sustinute pentru a-si reveni complet, a declarat Joost Kuhlmann, oficial UE.

Kuhlmann a atras atentia asupra greselilor din trecut, precum cresterea nesustenabila a salariilor si a pensiilor, scrie Mediafax.

"Cea mai mare provocare a Romaniei este revitalizarea economiei. Au fost facuti cativa pasi, dar multi alti pasi au ramas de facut (...) Romania este gata sa iasa din spital, dar are nevoie de eforturi sustinute pentru a-si reveni din nou. Romania are potential, dar trebuie sa munceasca mult pentru a il realiza", a declarat Joost Kuhlmann, seful departamentului pentru Finlanda, Bulgaria si Romania din cadrul Directoratului General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, romanii au reusit sa corecteze dezechilibrele macroeconomice din anii anteriori, dar fara ajutorul Comisiei, ajustarile ar fi fost mult mai dureroase.

"Dezechilibrele s-au creat atunci cand se credea ca pomii cresc pe cer, dar aceasta nesustenabilitate a fost expusa brutal la criza economica si financiara din 2008. (...) Acum este important sa se mentina un parcurs ferm in anii care vin. Asta inseamna ca Guvernul trebuie sa se comporte prudent in realizarea si executarea bugetului, astfel incat finantele publice sa fie mentinute sub control. Bugetul trebuie bazat pe asumari prudente privind cresterea, inflatia si incasarile fiscale, pentru a evita surprizele negative care ar putea aparea la executarea bugetului", a afirmat el.

Cresterea nesustenabila a numarului de salariati din sectorul public si majorarea salariilor si pensiilor trebuie evitate, a mai adaugat acesta.

Joost Kuhlmann sustine ca politicienii ar trebui sa se ocupe intai de economie, si apoi de politica si a mai facut cateva recomandari cu privire la reformarea intreprinderilor cu capital de stat.

"Multe legaturi nesanatoase intre intreprinderile de stat si departamentele guvernamentale trebuie taiate si intreprinderile de stat trebuie sa mearga pe baze profesionale pentru a valorifica aceste active in interesul celor care le detin, ceea ce trebuie spus si populatiei. Romania are nevoie de capital strain pentru a finanta investitiile de care are nevoie economia. Acesti bani nu vor ajunge in Romania in mod spontan. Romania trebuie sa munceasca mult pentru a atrage aceste fonduri, in special fondurile de calitate care aduc proiecte importante. Trebuie sa se munceasca din greu pentru a stabili un climat sanatos si predictibil care sa asigure profituri bune", a mai declarat Kuhlmann.

Oficialul CE a facut aceste declaratii in cadrul unui forum economic organizat de Confindustria, asociatie a oamenilor de afaceri italieni in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vizita comizia europeana, #declaratie comisia europeana, #Comisia Europeana Romania, #comisia europeana macroeconomie , #Stiri Macroeconomie