OECD: Sistemele de pensii, afectate de stagnarea economica

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 15:58
1214 citiri
OECD: Sistemele de pensii, afectate de stagnarea economica
Foto: phalert.ro

Cresterea economica redusa si randamentele scazute ale investitiilor din cauza incetinirii economiei globale agraveaza efectele imbatranirii populatiei asupra sistemelor de pensii private si publice, se arata intr-un raport publicat luni de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite AFP.

OECD, in perioada februarie 2012 - septembrie 2014, majoritatea statelor membre OECD au demarat reforme pentru a-si adapta sistemele de pensii la fenomenul de imbatranire a populatiei, punand accentul pe majorarea varstei de pensionare precum si pe cresterea taxelor si cotizatiilor, potrivit Agerpres.

"Este incurajator sa vedem progresele facute in ultimii ani pentru a face sistemele de pensii mai sustenabile si adecvate. Insa modificarile demografice si incetinirea economiei globale scot in evidenta necesitatea continuarii reformelor. Trebuie sa comunicam mai bine mesajul ca majorarea varstei de pensionare si cresterea contributiilor reprezinta singura modalitate pentru a beneficia de o pensie decenta", a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria.

OECD precizeaza ca numeroase state au decis sa redreseze situatia sistemelor de pensii prin taxe aplicate pensiilor. De exemplu, in Finlanda pensiile mai mari de 45.000 de euro sunt taxate cu 6% in timp ce Portugalia a redus pragul de la care sunt taxate pensiile si simultan a majorat impozitele pentru pensiile mari. De asemenea, au fost majorate si cotizatiile cu 0,3 puncte pentru angajatori si salariati in Franta si cu 0,4 puncte in Finlanda. Alte tari au mizat pe revalorizarea pensiilor, Finlanda a limitat la 0,4% majorarea pensiilor in 2015, Franta a decis sa o decaleze din aprilie pana in octombrie iar Grecia a inghetat indexarea pensiilor intre 2011 si 2015.

Cea mai utilizata optiune insa a fost majorarea varstei de pensionare. Astfel, polonezii vor trebui sa munceasca pana la 67 de ani incepand din 2020, canadienii pana la 67 de ani incepand de acum si pana in 2029 iar irlandezii pana la 68 de ani dupa 2028. In multe tari a devenit din ce in ce mai greu sa iesi mai devreme la pensie. De exemplu, pentru austrieci varsta minima de pensionare a fost majorata in 2014 de la 60 la 62 de ani, in timp ce pentru belgieni va fi majorata la 62 de ani in 2016 si la 64 de ani pentru danezi in 2023.

OECD considera ca sunt necesare mai multe eforturi pentru a ajuta persoanele in varsta sa-si gaseasca si sa-si pastreze un loc de munca. In acest sens sunt necesare politici publice pentru a reduce discriminarea de varsta, imbunatatirea conditiilor de munca si cresterea oportunitatilor de training pentru persoanele in varsta. De asemenea, OECD considera ca o provocare importanta pentru factorii de decizie este refacerea increderii in sistemele de pensii, in special in randul tinerilor. In acest sens, campaniile nationale de comunicare sunt necesare pentru a explica necesitatea reformelor si a facilita alegerea persoanelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica redusa, #randamente scazute investitii , #Stiri Macroeconomie