Noi reguli de la Ministerul Transporturilor pentru operatorii portuari. Măsurile menite să degreveze aglomerația din Portul Constanța

Luni, 05 Iunie 2023, ora 14:28
116 citiri
Noi reguli de la Ministerul Transporturilor pentru operatorii portuari. Măsurile menite să degreveze aglomerația din Portul Constanța
Portul Constanța FOTO portofconstantza.com

Administrația Porturilor Maritime a emis o notificare către operatori, solicitându-le să asigure o corelație între traficul rutier generat de camioanele colaboratorilor, traderilor sau transportatorilor și capacitatea de operare a terminalelor pe care le administrează.

Ministerul Transporturilor atribuie aglomerația din portul Constanța operatorilor portuari, susținând că aceștia încheie contracte pentru volume care depășesc capacitatea lor actuală.

Conform unui răspuns oferit de Ministerul Transporturilor unor interpelări din partea deputatului PNL Mircea Roșca, citat de Economica.net, Portul Constanța nu se confruntă cu blocaje și are capacitatea logistică necesară de a opera cantități mai mari de mărfuri, fiind pregătit să răspundă solicitărilor chiar și sub presiunea contextului actual.

“Aglomerația este generată de solicitările de marfă ale operatorilor portuari care nu țin cont de capacitatea lor de operare zilnică. În scopul fluidizării accesului camioanelor încărcate cu cereale în Portul Constanța și în vederea evitării blocajelor de trafic ce pot apărea în interiorul și exteriorul incintei portuare, operatorii portuari au fost notificați de administrația portuară să se asigure că traficul rutier generat de camioanele colaboratorilor (traderi, transportatori) să fie operațional cu capacitatea de operare din terminalele pe care le dețin”, se arată în răspunsul la interpelare preluat de sursa citată.

Explicația s-a îndreptat către situația fermierilor din România care au rămas cu stocurile blocate în silozuri. Traficul care a derivate în ultima perioadă, explică Ministerul Transporturilor, nu este determinat de activitatea portului Constanța, ci de operatorii privați care nu ajustează cantitățile primite la capacitățile pe care le au.

Proiecte de investiții pentru modernizarea Portului Constanța

Investițiile direcționate către Portul Constanța din partea Ministerului Transporturilor se ridică la un cuantum de 100 de milioane de euro. Un proiect care vizează lărgirea pe patru benzi de circulație a drumului către două porți din port este în derulare și sunt anunțate investiții în trei parcări de capacitate mare pentru TIR-uri, în interiorul și exteriorul portului Constanța.

Totodată, Administrația Porturilor Maritime Constanta pregătește proiecte de peste 500 de milioane de euro, dintre care unul vizează realizarea unui ...citeste mai departe despre "Noi reguli de la Ministerul Transporturilor pentru operatorii portuari. Măsurile menite să degreveze aglomerația din Portul Constanța" pe Ziare.com

#Portul Constanta, #Ministerul Transporturilor, #transport marfa, #Port Constanta, #trafic maritim , #Stiri Macroeconomie