Mugur Isărescu: Sistemul bancar din România are o poziție sigură, dar riscurile sunt în creștere

Luni, 20 Martie 2023, ora 08:47
533 citiri
Mugur Isărescu: Sistemul bancar din România are o poziție sigură, dar riscurile sunt în creștere

Poziția prudențială și financiară a sectorului bancar românesc este adecvată, a declarat Mugur Isărescu, într-un discurs ținut la Banca Națională.

Cu toate acestea, riscurile sunt în creștere atât la nivel local, cât și internațional, a atras guvernatorul BNR atenția.

Pentru 2023, Isărescu anticipează că activitatea economică internă va avea puternic de suferit, inclusiv ca urmare a influențelor negative venite dinspre războiul din Ucraina.

Vulnerabilitățile sistemului bancar

Rata capitalului total a rămas adecvată, peste media UE, dar rezerva de capital s-a redus din cauza creșterii rapide a ratei dobânzii, a arătat Mugur Isărescu în discursul ținut în cadrul conferinței ”Investments in challenging times: How can Romanian firms thrive in the new context?”, care a avut loc la BNR.

Calitatea activelor a continuat să se îmbunătățească, rata creditelor neperformante scăzând la niveluri europene și acoperirea creditelor neperformante de către provizioane menținându-se la niveluri semnificativ mai mari decât media europeană.

Cu toate acestea, sectorul bancar din România se confruntă cu o serie de vulnerabilități.

Guvernatorul Băncii Naționale a prezentat ca principale pericole la adresa activității băncilor care operează în România așteptările cu privire la un risc mai mare de nerambursare a împrumuturilor din sectorul privat, pe fondul înrăutățirii condițiilor macroeconomice, incertitudinea cu privire la evoluțiile viitoare și creșterea serviciului datoriei din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor.

Mugur Isărescu a vorbit, la capitolul vulnerabilități, și despre legătura strânsă între sectorul bancar și sectorul guvernamental, precum și despre polarizarea instituțiilor de credit în funcție de dimensiune.

Deteriorarea climatului economic

În al doilea trimestru al anului 2022, băncile au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile acordate societăților nefinanciare și gospodăriilor și erau de așteptat să continue să facă acest lucru în trimestrul al treilea din 2022.

Criza energetică prelungită, tensiunile geopolitice accentuate și incertitudinea crescândă cu privire la perspectivele economice au determinat băncile să reevalueze nivelul de risc.

Există o deteriorare a așteptărilor față de climatul economic, care poate fi deja observată în scăderea încrederii gospodăriilor și a investitorilor ...citeste mai departe despre "Mugur Isărescu: Sistemul bancar din România are o poziție sigură, dar riscurile sunt în creștere" pe Ziare.com

BCE insistă că salariile sunt principala cauză pentru care inflația din zona euro nu scade pe cât se dorește
BCE insistă că salariile sunt principala cauză pentru care inflația din zona euro nu scade pe cât se dorește
Criza inflației din Europa se atenuează pe hârtie, iar ratele au scăzut de la maximele de două cifre consemnate în 2022. Cu toate acestea, pentru publicul european impactul inflației...
Inflația, dobânzile ridicate, reducerea sau eliminarea subvențiilor au făcut mașinile electrice să devină neinteresante în ultimele cinci luni. În mai, vânzările au scăzut cu 11%
Inflația, dobânzile ridicate, reducerea sau eliminarea subvențiilor au făcut mașinile electrice să devină neinteresante în ultimele cinci luni. În mai, vânzările au scăzut cu 11%
În Europa s-a vândut cu 2,6% mai puține vehicule în mai decât în urmă cu un an, deoarece cumpărătorii au refuzat prețurile încă ridicate ale modelelor electrice. Înmatriculările de...
#economie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”