Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mega-proiectul de infrastructură care ușurează traficul în vestul României. Valorează 2 miliarde de euro

Mega-proiectul de infrastructură care ușurează traficul în vestul României. Valorează 2 miliarde de euro

România are în construcție mega-proiecte de infrastructură. Aproape că nu trece zi fără ca ministrul Transporturilor să nu anunțe semnarea vreunui contract sau startul unor lucrări, fie că vorbim despre drumuri sau despre calea ferată.

În ultima perioadă a început în forță modernizarea structurii feroviare. Cel puțin la nivel declarativ lucrurile par că merg în direcția bună, mai ales că aceste proiecte sunt prinse în PNRR.

”Sunt chestiuni pe care ministrul nu le-a spus. Ori nu le știe, ori a uitat de ele”

Zilele trecute, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a promis timișorenilor că le face sens giratoriu suspendat peste calea ferată. Face parte dintr-un mega-proiect de aproximativ 2 miliarde de euro.

Ar fi un ajutor real pentru traficul rutier atât din Timișoara, având în vedere că orașul este practic tăiat în două de calea ferată Caransebeș-Lugoj-Timișoara-Arad, dar și din tot vestul țării pentru că modernizarea căii ferate duce la preluarea unei părți importante circulația rutieră pe aceasă zonă. Însă, se pare că pe tronsonul din care face parte girația respectivă sunt de fapt niște probleme despre care ministrul nu a spus nimic.

”De fapt ni se distrage atenția de la lucruri importante”, a spus Ionuț Ciurea, șeful Asociației Pro Infrastructură, pentru Ziare.com.

”Nu este o noutate, am mai făcut giratorii din acestea. Este o soluție bună pentru locurile unde exproprierile sunt foarte scumpe sau greu de făcut.

A fost ministrul la Timișoara și a vrut să se laude și el cu ceva. Această girație suspendată face parte de fapt din marele proiect de reconstrucție a căii ferate Arad – Caransebeș. Iar aici sunt multe chestiuni pe care nu le-a spus ministrul Grindeanu. Ori nu le știe, ori a uitat să le zică. Se laudă cu contractul de finanțare că a fost semnat pentru Arad-Caransebeș. Este minunat, însă nu le-a semnat pe cele pentru proiectare și execuție.

În momentul în care proiectele acestea majore sunt puse și aprobate în PNRR, anunțarea semnării contractului de finanțare este o formalitate birocratică. Nu aduci nicio noutate. Important este să ai contracte de proiectare și execuție semnate. În acest caz, contractele de proiectare și execuție sunt în faza de contestații.

Trei loturi au fost contestate deja. Iar pe lotul 1, pentru cel de la Caransebeș la Lugoj a fost admisă contestația în pr ...citeste mai departe despre "Mega-proiectul de infrastructură care ușurează traficul în vestul României. Valorează 2 miliarde de euro" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 392 ori