Cum moare agricultura romaneasca in miros aromatic. Cifrele care arata dezastrul: producem putin si prost

Marti, 20 Aprilie 2021, ora 09:48
908 citiri
Cum moare agricultura romaneasca in miros aromatic. Cifrele care arata dezastrul: producem putin si prost
Foto: Pixabay.com

Fermierii sunt suparati pe ministrul agriculturii ca propune legi fara sa se consulte si cu ei inainte si, mai mult, ofera subventii in domenii din agricultura care nu au nici un impact asupra economiei. Asta dupa ce ministerul a postat pe site-ul propriu un proiect de lege prin care vrea sa dea bani celor care cultiva busuioc, fenicul sau cimbru.

"Romania avea un singur institut pe plante aromatice si medicinale iar pe acela l-am terminat. Ce sa mai zic. Ministerul trimite legile la Camera Deputatilor si abia apoi are intalniri cu noi. Ideea este de a face o legislatie cat mai corecta pentru a merge mai departe cu totii. Dar cand tu trimiti legile cu doua zile inante sa te intalnesti cu noi unde mai este parteneriatul? Nu esti tu guvernant intr-o barca si noi agricultorii in alta", au spus reprezentantii agricultorilor.

Romania, exemplu prost pentru agricultura europeana

"Facem cum am facut la programul Tomata. Dai subventie de 4 lei la kg, si in piata gasesti rosii din Spania cu 3 lei. Cum fac eu fata, ca fermier? Noi nu stim sa facem un management financiar, nu stim sa citim statistici. Si daca nu stim, haideti macar sa luam statistica europeana. Din deficitul de la nivel national 2 miliarde de euro sunt din produse agro-alimentare", mai spun surse din LAPAR.

Al doilea mare exportator de produse agro-alimentare in Romania este Ungaria.

"Dar ei au 5,3 milioane de teren arabil, noi avem 10 milioane de hectare. E clar ca noi nu avem o strategie agricola. Noi avem 33% dintre fermierii la nivel european si producem doar 3,3%. Olanda are 0,5% dintre fermierii la nivel european si produce 6,6% din ce se produce la nivel european. Eu vin cu acesti bani in piata, e clar ca nu fac decat sa creez inflatie", mai spun fermierii.

Romania finanteaza recoltele de fenicul si coriandru

Potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii, fermierii romani vor putea primi in acest an un sprijin financiar de 3.400 de euro/hectar (ha), respectiv 2.600 de euro/ha, pentru cultivarea de cimbru si, respectiv, busuioc.

Banii vor veni printr-o schema noua de ajutor de minimis privind sustinerea productiei de plante aromatice.

De asemenea, vor fi sprijiniti si cei care cultiva fenicul, cu 200 euro/ha, mustar - 150 euro/ha si coriandru - 100 euro/ha. In cazul culturilor de cimbru si busuioc, suprafata cultivata trebuie sa fie de minimum 0,5 ha.

Astfel, proiectul spune ca productiile minime prevazute pentru acordarea ajutorului de minimis sunt de 4.000 ...citeste mai departe despre "Cum moare agricultura romaneasca in miros aromatic. Cifrele care arata dezastrul: producem putin si prost" pe Ziare.com

#productie busuioc, #finantare fenicul, #finantare culturi coriandru , #Stiri Macroeconomie