Ministrul Finantelor: Cresterea economica din primul trimestru reduce foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice

Vineri, 15 Mai 2020, ora 23:32
980 citiri
Ministrul Finantelor: Cresterea economica din primul trimestru reduce foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea economica inregistrata de Romania in primul trimestru al acestui an reduce foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice in Romania in 2020, a declarat, vineri seara, ministrul Finantelor, Florin Citu.

"In T1 am reusit sa eliminam dintr-o data toate acele scenarii apocaliptice pe care le-am vazut in ultima perioada aruncate atat de trompetele PSD cat si de alti analisti care nu sunt la fel de profesionisti sau poate nu au aceeasi informatie. Acele scenarii apocaliptice au fost aruncate la gunoi cu aceasta crestere economica din primul trimestru.

Al doilea lucru, a crescut foarte mult probabilitatea ca in acest an sa nu avem recesiune tehnica. Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de contractie economica. Faptul ca avem in primul trimestru aceasta crestere economica reduce foarte mult sansele unei recesiuni tehnice. Este un lucru important pentru ca Romania se finanteaza de pe pietele internationale, de pe pietele interne si avem nevoie de credibilitate", a afirmat Citu, la Digi24.

Ministrul a reamintit ca in luna aprilie incasarile la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei fata de anul trecut, iar in 2019 era o perioada de crestere economica pe cand acum tara se confrunta cu cea mai mare criza.

El a subliniat, in context, ca firmele private din Romania au raspuns foarte bine la stimulii injectati in economie.

"Am returnat in economie prin rambursari de TVA 6 miliarde de lei in doua luni. Am decontat concedii medicale in medie de 400 de milioane de lei in martie si aprilie. Pana am venit noi la guvernare erau si de 50 de milioane de lei. Am dat banii companiilor inapoi, banii lor de drept, iar companiile au raspuns, au platit la randul lor alte facturi si acei bani s-au intors catre buget", a explicat Citu.

In ceea ce priveste evolutia economica din trimestrul doi, ministrul Finantelor a mentionat ca luna aprilie a fost o luna totala de stare de urgenta si va avea un impact asupra PIB. Totodata, el precizeaza, insa, ca incepand din a doua parte a lunii mai si in luna iunie sunt sanse ca ceea ce s-a pierdut in aprilie sa fie recuperat.

"Avem toate sansele sa continuam in partea doua a lunii mai si iunie sa recuperam ce s-a pierdut in aprilie. Depinde foarte mult de noi, de politica fiscala, sa continuam o politica fiscala relaxata si in acelasi timp tandemul politica fiscala - politica monetara sa fie la fel. Relaxarea politicii monetare a ajutat foarte mult. Cred in continuare ca s ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Cresterea economica din primul trimestru reduce foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica recesiune Romania , #Stiri Macroeconomie