Ministrul Finantelor: Am emotii in legatura cu cheltuielile bugetare dupa primele cinci luni

Marti, 06 Iunie 2017, ora 18:42
798 citiri
Ministrul Finantelor: Am emotii in legatura cu cheltuielile bugetare dupa primele cinci luni
Foto: site Guvern (Arhiva)

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca are emotii in ceea ce priveste nivelul cheltuielilor bugetare dupa primele cinci luni.

Ministrul a precizat ca Guvernul are nevoie de resurse in special in a doua jumatate a anului, cand va fi accelerat procesul de atragere de fonduri europene.

Bugetul general consolidat a incheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentand 0,17% din Produsul Intern Brut (PIB), in crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ritmul de crestere a cheltuielilor a fost depasit de avansul incasarilor, arata datele publicate luna trecuta de Ministerul Finantelor.

Intrebat in legatura cu executia bugetara dupa primele cinci luni, Stefan a subliniat ca nu are o situatie exacta, in conditiile in care situatia va fi finalizata in data de 25 a acestei luni, dar are emotii.

"Primele indicii ne arata ca, pe partea de venituri, se realizeaza planul. Am emotii, va marturisesc, (...) in legatura cu cheltuielile. In final, ma intereseaza diferenta dintre venituri si cheltuieli. Este prematur sa va spun astazi cum ne vom inchide. Cu siguranta, vom ramane, pe primele cinci luni, intr-un echilibru bugetar", a afirmat Stefan.

El a subliniat ca acest echilibru bugetar este important in special in a doua jumatate a anului, cand Guvernul va avea nevoie de resurse pentru a accelera absorbtia fondurilor europene, care oricum reprezinta o "prioritate zero".

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat, marti, la Parlament, ca ultima varianta a Legii salarizarii agreata cu Ministerul Finantelor prevede ca abia de la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi in plus diferenta de bani promisa.

Haos cu Legea salarizarii: Medicii si profesorii nu vor primi, de la 1 ianuarie, majorarile promiseLegea salarizarii: Sindicatele anunta proteste dupa decalarea majorarilor

Initial, primele majorari salariale erau programate pentru 1 iulie 2017.

Guvernul Grindeanu a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% fata de nivelul de anul trecut, mizand inclusiv pe accelerarea atragerii de fonduri europene, si pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Am emotii in legatura cu cheltuielile bugetare dupa primele cinci luni" pe Ziare.com

#Viorel Stefan cheltuieli bugetare 2017 , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9745 RON

0.0001

1 USD = 4.4568 RON

0.0064
  1. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  2. Guvernul dă din lac în puț. De ce i-a scos reforma pensiilor pe muncitori în stradă. „Cel puțin cinci ani nu mai beneficiezi de nimic, poți să și mori" FOTO/VIDEO
  3. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  4. Proiect de reindustrializare a României. Domeniile care ar putea fi „recuperate” prin finanțare masivă
  5. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  6. De ce nu poate fi eliberată autorizație pentru planșeul din Piața Unirii. Explicațiile primarului Nicușor Dan
  7. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  8. România cumpără 37 de trenuri electrice noi. Pe ce rute vor circula
  9. Scumpirea vieții de zi cu zi în România. Țara cu cele mai mici prețuri din UE: „Sentimentul de groază în supermarket îl resimțim și noi” GRAFIC
  10. Pericolul închiderii unei fabrici a scos mii de oamenii în stradă. "Vieţile noastre nu sunt linii de producţie"