Ministrul de Finante: Atentie, tineti-va orataniile in curte! Guvernul ii va despagubi selectiv pe romani

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 00:31
776 citiri
Ministrul de Finante: Atentie, tineti-va orataniile in curte! Guvernul ii va despagubi selectiv pe romani
Foto: Arhiva Facebook/Petre Daea

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marti seara, ca despagubirile in cazul unor situatii precum pesta porcina africana se vor acorda numai daca "porcul se tine in ograda", adaugand ca in alte state europene nu exista porci in afara curtilor, asa cum se intampla in Romania.

"Porcul se tine in ograda. Il tii in afara ograzii, ai un risc. Pe viitor, poate la 1 ianuarie (2019 - n.red.), noi o spunem clar ca si Guvern, vom mai despagubi cand mai apar astfel de situatii neplacute strict ce se conformeaza prevederilor legale. In afara Romaniei, in alte state, nu exista porci in afara curtilor. Atentie, tineti-va orataniile in curte!", a afirmat Eugen Teodorovici, la TVR1.

Ministrul a subliniat ca situatia va fi similara in cazul inundatiilor, urmand sa fie despagubiti doar cei care au avut autorizatie de construire.

"Pe inundatii la fel, poate ar trebui sa-i despagubim doar pe cei care au avut autorizatie de construire. Daca iti faci casa tu singur in albia raului si da pe dinafara si iti ia casa, este corect sa platesti? (...) Noi am mai alimentat acest fond de rezerva care era la momentul rectificarii zero, pentru ca am platit foarte mult pe partea de inundatii. Am platit in acest an sume foarte importante pe calamitati naturale la rectificare (...) Trebuie sa vedem pe viitor cum evitam astfel de situatii. (...) Trebuie preventie si banul sa nu mai fie dat cu atata usurinta de la bugetul de stat", a sustinut seful de la Finante.

Intrebat cand si cum vor fi despagubiti fermierii afectati de uciderea animalelor, Teodorovici a mentionat ca "nu se ia pur si simplu porcul din ograda", ci se depune un dosar in care se constata greutatea.

"Este o procedura pe care cei de la ANSVSA au impus-o. Se depune un dosar, nu se ia pur si simplu porcul din ograda, se constata greutatea. (...) Daca e mai mic de 100 de kilograme, noi platim la minimum 100 de kilograme la fiecare porc in parte. Daca e mai mult de 100 de kilograme, se plateste la cate kilograme are. Depune o solicitare de despagubire si toti vor primi banii de la ANSVSA. (...)

Avem alocat la nivelul rectificarii bugetare undeva la 200 de milioane de lei: 160 de milioane de lei de la rectificare si 40 de milioane de lei realocate intre ordonatorii principali de credite. Suma se poate suplimenta pe masura ce calculele de la ANSVSA si MADR arata clar ca este nevoie de suplimentare, iar banii vor fi asigurati", a explicat ministrul.

In cazul fermelor comerciale afectate de P ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante: Atentie, tineti-va orataniile in curte! Guvernul ii va despagubi selectiv pe romani" pe Ziare.com

#Teodorovici despagubiri pesta porcina, #Teodorovici despagubiri inundatii autorizatie constuctii , #Stiri Macroeconomie