Ministrul Energiei din Qatar crede că Europa va reveni la gazele ruseşti după ce țările „vor ierta şi uita”

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 08:17
449 citiri
Ministrul Energiei din Qatar crede că Europa va reveni la gazele ruseşti după ce țările „vor ierta şi uita”
Ministrul Energiei din Qatar crede că gazele rusești se vor întoarce în Europa FOTO Gazprom

Respingerea de către Uniunea Europeană a mărfurilor energetice ruseşti în urma invadării Ucrainei de către Moscova nu va dura pentru totdeauna, a declarat ministrul Energiei din Qatar în timpul unei conferinţe recente despre energie, transmite CNBC.

„Astăzi europenii spun că nu avem cum să ne întoarcem” la cumpărarea gazelor ruseşti, a declarat Saad Sherida al-Kaabi, ministrul Energiei şi şeful companiei de stat de gaze QatarEnergy, la Forumul Energetic al Consiliului Atlantic din Abu Dhabi.

„Cu toţii suntem binecuvântaţi că trebuie să putem uita şi să iertăm. Şi cred că lucrurile se remediază cu timpul... ei învaţă din acea situaţie şi probabil au o diversitate mult mai mare [de aport de energie]”.

Europa a fost mult timp cel mai mare client al Rusiei pentru majoritatea mărfurilor energetice, în special gazele naturale.

Ţările UE şi-au redus dramatic importurile de aprovizionare cu energie rusă, impunând sancţiuni ca răspuns la invazia brutală, pe scară largă, de către Moscova a Ucrainei.

Exporturile de gaze ale gigantului energetic de stat rus Gazprom către Elveţia şi UE au scăzut cu 55% în 2022, a declarat compania la începutul acestei luni.

Reducerea importurilor a crescut dramatic costurile energiei pentru Europa, determinând lideri şi directori de petrol şi gaze să dezvolte noi surse de energie şi să sprijine aprovizionarea din surse alternative.

Dar gazul rusesc se întoarce, în opinia mea, în Europa”, a spus al-Kaabi.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a luat până acum zeci, dacă nu sute de mii de vieţi, a distrus oraşe întregi şi a exilat peste 8 milioane de oameni ca refugiaţi.

Rachetele ruseşti şi atacurile cu drone lovesc şi decimează în mod regulat clădiri rezidenţiale, şcoli, spitale şi infrastructură energetică vitală, lăsând milioane de ucraineni fără energie.

Europa a reuşit să evite o criză majoră în această iarnă, datorită vremii blânde şi a stocurilor substanţiale de gaze acumulate în ultimul an.

Oficialii din domeniul energiei şi analiştii avertizează asupra unei situaţii mai precare la sfârşitul anului 2023, când aceste provizii se epuizează.

”Din fericire, ei [Europa] nu au avut o cerere foarte mare de gaze din cauza vremii mai calde”, a spus al-Kaabi.

”Problema este ce se va întâmpla atunci când vor dori să-şi completeze depozitele în anul care vine şi nu vor intra prea ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei din Qatar crede că Europa va reveni la gazele ruseşti după ce țările „vor ierta şi uita”" pe Ziare.com

#ministru, #energie, #Qatar, #Rusia , #Stiri Macroeconomie