Micile detalii nemediatizate ale ordonantei fiscale: Taxarea dividendelor se tripleaza

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 21:30
836 citiri
Micile detalii nemediatizate ale ordonantei fiscale: Taxarea dividendelor se tripleaza
Foto: Arhiva Ziare.com

OUG 79/2017 a generat discutii ample din cauza prevederilor vizand transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, dar aceasta nu este singura prevedere care va afecta direct mediul de afaceri.

Aceeasi ordonanta va mai produce un efect: Incepand cu anul 2018, pe langa cota de impozitare de 5%, se calculeaza si se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate la dividende, in procent de 10%, chiar daca persoana obtine si venituri din salarii, activitati independente sau alte surse.

Ordonanta nu prevede explicit acest lucru, ci este rezultat al faptului ca abroga mai multe articole ale legii 227/2015, printre care si art 176 alin (7), ce prevede scutirea de la calculul si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la dividende (cuprinse in categoria veniturilor din investitii) pentru persoanele care realizeaza si venituri din salarii.

De precizat: in programul de guvernare aprobat de Parlament, PSD a promis ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe dividende va fi eliminat.

Senatul a aprobat pe data de 4 decembrie proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 in forma emisa de guvern, acesta urmand sa fie analizat si in Camera Deputatilor, camera decizionala.

Senatorul PNL Florin Citu a explicat pentru cursdeguvernare.ro ca Opozitia a incercat sa elimine plata contibutiei de asigurari sociale de sanatate la dividende in cadrul Comisiei de Buget a Senatului, dar majoritatea PSD_ALDE a respins amendamentele propuse.

Citeste mai multe despre Micile detalii nemediatizate ale Ordonantei fiscale: taxarea dividendelor se tripleaza pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "Micile detalii nemediatizate ale ordonantei fiscale: Taxarea dividendelor se tripleaza" pe Ziare.com

#ordonanta fiscala, #ordonanta fiscala dividende, #contributii angajat angajator , #Stiri Macroeconomie