Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Societățile de electricitate românești scapă în masă de clienți: ”La finalul contractului îi conving să meargă către alți furnizori”

Societățile de electricitate românești scapă în masă de clienți: ”La finalul contractului îi conving să meargă către alți furnizori”

Pe fondul modificărilor legislative în cascadă operate în ultimele luni, apar informații potrivit cărora furnizorii de energie electrică din România ar încerca să se debaraseze de clienți, mai ales de consumatorii casnici.

Cauza ar fi că plafonarea tarifelor plătibile de către clienți sau restricțiile legate de prețul de achiziție fac ca afacerea furnizării de electricitate să fie greu profitabilă în această perioadă.

Contractele nu sunt ușor de reziliat, însă nici legislația nu-i poate obliga pe furnizorii de energie să accepte noi clienţi sau să nu renunţe la ei.

Expert în energie: ”Multe companii nu doresc clienți casnici”

Expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a explicat pentru Ziare.com evoluțiile bizare de pe piața energiei.

”Există această tendință ca unele companii să scape de clienți”, a spus Dumitru Chisăliță. Apoi a explicat: ”cel puțin până în luna octombrie, inclusiv, existau pentru furnizori acele prețuri de achiziție mai ridicate decât ce primeau de la stat.

Începând din acea perioadă, multe companii au început să nu mai dorească deloc clienți casnici. Celor nereglementați, industriali, puteau să le impună orice preț. Adică, dacă aveau clienți industriali puteau să le impună prețuri de 1,80 lei sau de 3 lei pentru că nu era nicio reglementare”.

”La clientul casnic este o situație, cel puțin teoretică - nu se regăsește la toți furnizorii - în care o companie achiziționează energie pentru clienții care intră sub incidența unor prețuri plafonate și ulterior nu-și recuperează decât o parte din bani din compensarea dată de guvern. Și atunci preferă să nu piardă chiar dacă nici nu câștigă”, a spus expertul în energie.

Metodele prin care companiile furnizoare de energie pot ”să scape de clienți”

Legea nu le permite însă furnizorilor să închidă contractele clienților după bunul plac. Cu toate acestea se pot găsi metode prin care pot fi convinși să renunțe singuri.

”Legislația nu mai permite niciunui furnizor ca, în momentul în care un contract este încheiat, să-l rezilieze pe motiv de preț, de cantitate etc. Există posibilitatea ca, în momentul în care aceste contracte ajung la scadență, să nu le mai prelungească. Nu mai prezintă nicio obligativitate pentru furnizor. Și-a îndeplinit obligațiile pe perioada contractuală ș ...citeste mai departe despre "Societățile de electricitate românești scapă în masă de clienți: ”La finalul contractului îi conving să meargă către alți furnizori”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 416 ori