Majorarea salariului minim pe economie, pe agenda guvenelor lumii. Ce beneficii aduce strategia

Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:50
2954 citiri
Majorarea salariului minim pe economie, pe agenda guvenelor lumii. Ce beneficii aduce strategia

La inceput lunii mai, in Elvetia s-a organizat un referendum prin care alegatorii puteau vota pentru introducerea celui mai ridicat plafon din lume al salariului minim pe economie, de 22 de franci elvetieni (25 de dolari) pe ora. Propunerea a fost respinsa, cu un raport de trei la unu, Elvetia ramanand fara nivel minim de salarizare.

Referendumul din Elvetia s-a incadrat in trendul unei preocupari internationale. Mai multe tari dezvoltate vor sa introduca un salariu minim la nivel national, sau sa le mareasca pe cele existente, explica cei de la The Economist.

Germanii si-au asumat riscul

Social-democratii germani au insistat, recent, pentru un salariu minim de 8,50 euro (11,50 dolari), ca parte a acordului din coalitia cu crestin-democratii condusi de Angela Merkel, decat sa lase sindicatele si patronatele sa stabileasca nivelurile minime in functie de sectoare. Die Welt, ziar german conservator, a criticat aceasta politica numind-o "angajament populist". Dar mai mult de trei sferturi dintre germani sunt de acord cu aceasta masura, in ciuda argumentelor vehiculate despre impactul asupra locurilor de munca.

Englezii negociaza

Salariul minim din Marea Britanie, stabilit in 1999, este de 6,31 lire sterline (10,5 dolari) pe ora. Partidul Conservator aflat la putere, care initial s-a opus, se limiteaza, in prezent, la negocieri privind cresterea lui. Liderul opozitiei laburiste, Ed Miliband, a spus ca majorarea salariului mediu va face parte din programul sau electroral pentru alegerile de anul viitor. Totusi, masura nu tine cont de recomandarile Low Pay Commission, un organism independent care consiliaza guvernul in aceste probleme.

Americanii au respins majorarea

America are un salariu minim la nivel federal din 1938. Chiar si asa, apar multe probleme in timpul mandatelor guvernamentale, pentru ca politicienii stabilesc nivelul acestuia, ceea ce inseamna ca schimbarile sunt rare, importante si pline de probleme. In luna aprilie, republicanii din Senat au blocat incercarea democratilor de a ridica nivelul minim de la 7,25 de dolari pe ora, la 10,10 dolari, argumentand ca acesta va avantaja forta de munca slab pregatita. Insa un sondaj realizat de Quinnipiac arata ca trei sferturi dintre cetatenii cu drept de vot sustin aceasta crestere, ca si jumatate dintre alegatorii republicani.

Bucurestiul creste fara spor salariul minim

Guvernul de la Bucuresti a majorat salariul minim cu 50 de lei, incepand cu ianuarie 2014, la 850 de lei (circa 190 de euro). O noua majorare ar trebui sa aiba loc in iulie, astfel incat salariul minim sa ajunga la 900 de lei (205 euro).

Totusi, salariul minim din Romania este, in prezent, printre cele mai mici din Uniuniunea Europeana, in contextul in care cel mai mare este in Luxemburg, de 1.874 de euro, potrivit Eurostat.

Salariul minim din Croatia este de 372 de euro, in timp ce in Slovenia este de 784 de euro. Totusi, trebuie remarcat ca venitul minim lunar din Germania, Italia, Danemarca, Austria, Finlanda, Suedia si Cipru nu a fost evaluat.

Dupa Luxemburg, urmatoarele locuri sunt Belgia si Olanda, cu un salariu minim de 1.502 euro, respectiv 1.469 de euro, urmate de Irlanda (1.462 de euro), Franta (1.430 de euro) si Marea Britanie (1.264 de euro).

De unde vine preocuparea pentru salariul minim pe economie

Principalul motiv pentru care este sustinuta aceasta masura in tari cu o piata a muncii flexibila, ca SUA si Marea Britanie, este tendinta de crestere a salariilor managerilor de top si stagnarea pentru celelalte clase din piata fortei de munca.

Un nivel "generos" pentru un salariu minim este vazut ca o masura buna pentru o diminuare a diferentelor salariale.

In Germania si Elvetia, aceasta masura era luata, traditional, prin negocieri colective. Dar in ultimii ani, sindicatele si politicienii de stanga au acceptat un salariu flexibil pentru a opri migrarea fortei de munca din Asia si Europa de Est.

Rezultatul a fost o schimbare a principilor privind cresterea veniturilor minime. Schimbarile din tehnologie si raspandirea conceptului "freelancing" a slabit si mai mult puterea sindicatelor, care trebuie sa gaseasca mijloace prin care sa atraga sprijinul public si, mai ales, noi membri din randul tinerilor.

Urmatorul val de sustinatori ai salariului minim pare ca nu va fi din partea guvernelor nationale, ci din partea oraselor, regiunilor si sectoarelor sensibile din economie.

Sea Tac, o suburbie a Seattle, a introdus un salariu minim de 15 dolari pe ora in luna ianuarie. In cursul acestui an, consiliul local al Los Angeles vrea sa introduca un salariu minim de 15,37 dolari pentru lucratorii din domeniul hotelier.

San Francisco a ridicat pragul la 10,5 dolari; parlamentarii din Chicago vor sa organizeze un referendum consultativ pentru un nivel de 10 doalri in cadrul alegerilor din noiembrie.

In Marea Britanie, Miliband se gandesta sa introduca o masura prin care contractele guvernamentale sa fie atribuite companiilor care platesc un salariu semnificativ mai mare decat cel minim. Astfel de masuri se pot dovedi a fi etape intr-o lunga campanie de imbunatatire a nivelului de trai si de estompare a inechitatilor sociale.

#salariu minim, #nivel salariu, #majorare salariu , #Stiri Macroeconomie