Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Luna de foc pentru lira sterlina, care risca sa ajunga la valoarea din 1985, in caz de Brexit

Luna de foc pentru lira sterlina, care risca sa ajunga la valoarea din 1985, in caz de Brexit
Iunie 2016 se anunta o luna cruciala pentru moneda britanica, referendumul privind apartenenta Regatului Unit la UE putand influenta in mod radical evolutia lirei sterline pe piata valutara.

Economistii consultati de Bloomberg dau o prognoza sumbra pentru lira in cazul iesirii Marii Britanii din Uniune, in vreme ca variata votului pro-UE ar putea ajuta moneda britanica sa recupereze teren dupa pierderile suferite in ultimele luni de incertitudine.

Depreciere accentuata

Majoritatea analistilor cred ca lira sterlina va cobori de la cursul de 1,45 dolari la un nivel cuprins intre 1,30 si 1,35 USD in cazul iesirii Marii Britanii din UE.

Acest lucru ar insemna o depreciere record a valutei din cea de-a cincea economie a lumii, impingand cursul lira/dolar la nivelul anului 1985.

Mai mult, unii dintre analisti avanseaza chiar scenariul in care lira ar putea cobori sub pragul de 1,30 dolari, mergand pana la un curs de 1,20 USD.

Chiar si in cel mai optimist scenariu de depreciere post-Brexit, oscilatiile de pe piata valutara se vor dovedi mai mari decat cele inregistrate in timpul crizei financiare globale din 2008.

In schimb, un rezultat favorabil pastrarii Regatului Unit in UE ar genera o crestere a cursului de schimb de la 1,45 dolari, la 1,50. Insa, doar 9 analisti din totalul de 31 consultati de agentia americana s-au aratat atat de optimisti.

Investitori derutati

Deocamdata, desi mai sunt doar cateva zile pana la aflarea optiunii insularilor, niciun sondaj de opinie nu anunta o victorie clara a unei tabere, tinand investitorii in ceata.

Acestia sunt nevoiti sa-si faca planuri de rezerva pentru ambele situatii, Brexzit aratand ca o imagine de cosmar atat pentru ei, cat si pentru economia britanica, dupa cum avertizeaza economistii bancii JP Morgan.

"Dobanda de referinta din Regatul Unit ar urma sa fie ultima din lume care va creste", prognozeaza economistii bancii americane, care iau in calcul dezechilibrul contului curent al Marii Britanii si cresterea rapida a inflatiei.

O economie slabita ar reduce si interesul investitorilor pentru Marea Britanie, apasand si mai mult pe cursul de schimb al lirei sterline, mai spun analistii JP Morgan.

Printre optimistii care spera ca britanicii sa decida in favoare ramanerii in cadrul blocului comunitar se numara si miliardarul american George Soros.

"Sunt increzator ca, pe masura ce ne apropiem de data referendumului, tabara celor care vor a ramana in UE se va intari.

Pietele nu au intotdeauna dreptate, dar in acest caz sunt de acord cu reactiile lor", a apreciat George Soros, referindu-se la recenta apreciere a lirei sterline, dupa o cadere de 10% inregistrata in perioada noiembrie-mai.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 9255 ori