Compania China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) va primi contractul pentru construirea lotului 3 al Autostrăzii A0.
CNAIR va trebui să semneze contractul cu firma chineză, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins, pe 10 ianuarie, contestația depusă de firma turcească Ictas, potrivit Economedia.
În aprilie 2021, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care este interzis accesul companiilor din China la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură din România. Cu toate acestea, embargoul legal este valabil doar pentru licitațiile ulterioare momentului aprilie 2021, cele anterioare nefiind afectate.
Tronsonul de autostradă atribuit firmei CCECC
Procedura pentru proiectarea și construirea lotului 3 al Autostrăzii A0 București Nord a fost lansată în iunie 2019, iar tronsonul de 8,5 kilometri din nord-estul Bucureștiului, dintre localitățile Afumați și Cernica a fost intens disputat între turcii de la Ictas și CCECC, compania chineză de stat. Inițial, contractul de 400 de milioane de lei a fost atribuit turcilor. Chinezii au contestat și au primit în cele din urmă contractul, în noiembrie 2022.
Deși ministrul Transporturilor Grindeanu a declarat în noiembrie 2022 că semnarea contractului cu CCECC este iminentă, CNAIR a trebuit să aștepte soluționarea încă unei contestații depuse de Ictas.
Firma chineză de stat este specializată are nenumărate contracte în derulare în țări din Africa, unde construiește în prezent infrastructură feroviară, cu predilecție.
După semnarea contractului cu CNAIR, chinezii au la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Pe traseu sunt incluse șapte poduri și pasaje.
Este primul contract pentru construirea unui tronson de autostradă în România atribuit unei companii din China, dar este a două firmă chineză care a lucrează la infrastructura autohtonă, după societatea Synohidro, are a câștigat contractul pentru Centura Zalău. ...citeste mai departe despre "Prima autostradă construită de chinezi în România. CNAIR va trebui să semneze contractul, în ciuda embargoului legal impus Beijingului" pe Ziare.com