Guvernul incepe "curatarea" companiilor de stat. Ce a pregatit "special" pentru fiecare societate

Vineri, 07 Mai 2021, ora 04:05
679 citiri
Guvernul incepe "curatarea" companiilor de stat. Ce a pregatit "special" pentru fiecare societate

Companiile de stat incep sa fie curatate, infrumusetate si scoase la "vanzare" pentru straini. De fapt, Executivul, prin Programul de convergenta 2021-2024, vrea sa imbunatateasca performantele companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanta corporativa, listarea pe piata de capital a unui pachet de actiuni la companiile unde statul este actionar.

La acest capitol intra in rol oferta publica primara pentru vanzarea unui pachet de 10% actiuni nou emise la SPEEH Hidroelectrica S.A., prin majorare de capital social. Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist financiar, numai aceasta companie valoreaza 5,5 miliarde de euro.

Dar pe langa aceasta, care este perla coroanei, mai sunt si alte companii de stat care sunt vizate de restructurari.

Listarea Hidroelectrica va crea un cerc virtuos

"Listarea Hidroelectrica este un pas mult asteptat de piata. Efectele benefice vor fi la nivelul lichiditatii bursei si, pe de alta parte, la nivelul vizibilitatii bursei. Aici vorbim de doua aspecte, atat de vizibilitate in plan intern cat si de vizibilitate in plan extern. Exista o serie de investitori care pana acum nu au fost convinsi de lichiditatea si de oferta din piata de capital romaneasca. Ei bine, pentru acestia, listarea Hidroelectrica poate sa fie elementul hotarator care inclina balanta in favoarea participarii la piata romana de capital. Acest lucru va veni cu efecte favorabile in lant", ne-a declarat strategul in consultanta financiara.

Potrivit lui, mai multa lichiditate pe piata si mai mult interes din partea unor investitori, fie rezidenti sau nerezidenti, va duce la un nivel de valoare mai bun nu doar al acestor companii ci si al pietei in general, ceea ce, la randul sau, fiind un nivel de valoare mai bun va incuraja alte companii sa se listeze.

"Din perspectiva statului trebuie sa ne gandim daca pretul este unul foarte bun si daca privim catre bursa, care acum este la cote maxime, asemeni burselor internationale, as spune ca este un moment care pare prielnic. As spune ca se echilibreaza dorinta pietelor de a vedea marfa noua si de a observa o lichiditate in crestere cu nevoia statului de a obtine un pret rezonabil. Deci timing-ul este unul rezonabil", a mai afirmat Claudiu Cazacu.

Un pachet de 10% din companie, rezonabil

Expertul spune ca la o companie mai mica un pachet de 10% pentru listarea ar fi fost probabil prea putin, dar la o companie de talia Hidroelectrica, aceasta este acceptabila.

"Sigur, dor ...citeste mai departe despre "Guvernul incepe "curatarea" companiilor de stat. Ce a pregatit "special" pentru fiecare societate" pe Ziare.com

#Listarea Hidroelectrica, #companii de stat, #curatare companii de stat , #Stiri Macroeconomie