VIDEO Domeniile "decazute" si cele atractive de pe lista bancilor. Explicatiile expertului desemnat bancherul anului 2020 in Romania

Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 06:30
667 citiri
VIDEO Domeniile "decazute" si cele atractive de pe lista bancilor. Explicatiile expertului desemnat bancherul anului 2020 in Romania
Foto: Pixabay.com

2020 le-a aratat bancherilor ca unele domenii sunt nebancabile si din acest motiv ele au fost trecute pe "lista neagra a creditarii". Desi, oficial, creditarea in domeniile respective se face, sansele ca o afacere sa poata returna banii in viitorul apropiat sunt foarte slabe. Potrivit lui Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank, invitat la emisiunea "Dialogurile Ziare.com", finantarea afacerilor din domeniile "decazute" se face cu prudenta.

"Sunt domenii in care suntem foarte rezervati in a credita, iar aici ne referim la industria hoteliera sau spatiile de birouri. Suntem ceva mai prudenti fata e cum eram anul trecut. In 2019 pe vremea aceasta, cand faceam bugetul pentru anul 2020, si nu banuiam ca va veni o pandemie mondiala, ne-am afirmat intentia strategica de intrat si in zona turismului, si in industria hoteliera. Am considerat ca Romania are potential si ca potentialul se va valorifica intr-o perioada oarecare de timp rezonabila si este bine sa fim acolo de la bun inceput", ne-a declarat Bituleanu.

Bancherul a afirmat ca institutia pe care o conduce facuse un portofoliu de produse si studii cum se cuvine.

"Am oprit acest program. Este un domeniu in care am devenit mai prudenti, dar am finantat in continuare cu ceva mai multa prudenta. Acelasi lucru si la spatiile de birouri. In momentul de fata, este un domeniu greu finantabil", a mai spus liderul Libra Internet Bank.

De asemenea, banca a oprit pentru 2020 creditul de consum, in schimb functioneaza cardul de credit sau cardul de debit cu overdraft si creditele fara garantie pentru firme si microintreprinderii.

"Cel mai probabil, toate acestea le vom relua in momentul in care si platile se vor relua si vom vedea daca neperformanta se materializeaza sau nu. Dar nu am luat masuri dramatice. Altfel nici nu aveam cum sa crestem portofoliul de credite cu 15% in anul 2020. Este drept, nu am avut rambursari atat de multe pentru ca au fost perioadele de gratie", a mai spus Emil Bituleanu.

Agricultura, chiar si in anii slabi, aduce bani

"Legat de agricultura, noi ne-am apucat de acest proiect acum cinci, sase ani. Am pornit de la zero, nu aveam mare expertiza, dar rezultatele sunt foarte bune. Am ajuns, in momentul de fata, ca agricultura sa reprezinte 20% din portofoliul de credite al Libra Internet Bank si lucram numai cu fermieri de talie medie si mare, pe culturi mari. Nu am intrat in zona de zootehnie, legumicultura sau pomicultura decat periferic. Finantam agricultura de cultura ...citeste mai departe despre "VIDEO Domeniile "decazute" si cele atractive de pe lista bancilor. Explicatiile expertului desemnat bancherul anului 2020 in Romania" pe Ziare.com

#lista neagra a creditarii, #dialogurile ziare com, #emil bituleanu, #ceo libra bank , #Stiri Macroeconomie