Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Linia de tren Otopeni-Bucuresti nu va fi gata pana la Euro 2020. Mii de suporteri straini risca sa ramana blocati in aeroport

Linia de tren Otopeni-Bucuresti nu va fi gata pana la Euro 2020. Mii de suporteri straini risca sa ramana blocati in aeroport

Zeci de mii de suporteri straini care vor veni in Romania pentru meciurile Euro 2020 risca sa ramana blocati ore in sir pe Aeroportul Otopeni. Motivul: desi au promis, autoritatile n-au construit, pana astazi, nici traseu de metrou si nici macar o linie de tren cu care multimile de suporteri sa poata ajunge rapid de la aeroport pana in Capitala. Iar acum - oricat s-ar grabi - nu mai au timpul necesar sa scoata la capat un proiect de infrastructura de asemenea amploare pana la debutul competitiei sportive.

Romania a solicitat inca din 2013 Uniunii Asociatiilor Europene de Fotbal (UEFA) sa organizeze meciuri la Euro 2020. Iar asta inseamna ca inca de pe atunci autoritatile stiau ca - pentru a organiza cu succes meciuri de campionat european - trebuie sa asigure transport de calitate pentru zeci de mii de suporteri straini.

Potrivit informatiilor din caietul de sarcini al UEFA pentru Euro 2020, la un meci de interes desfasurat pe un stadion de marimea Arenei Nationale ar putea veni peste 22.000 de suporteri straini. Dintre ei, pana la 90% - adica circa 20.000 - ar putea ajunge la Bucuresti abia in ziua meciului pe care vor sa-l vada. Or, asta inseamna ca transportul de pe aeroport pana in Capitala ar trebui sa fie impecabil organizat, ca sa nu se produca blocaje de proportii.

La cati suporteri straini spune UEFA ca ar trebui sa ne asteptam, la Euro 2020

Tot in caietul se sarcini al UEFA se prevede ca statul care organizeaza meciuri de campionat european ar trebui sa aiba o buna "retea nationala de trenuri de mare viteza", conectata si la retele feroviare internationale. De asemenea, caietul de sarcini prevede ca Romania trebuie sa dispuna de "capacitate feroviara suficienta si de legaturi intre orasul gazda (Bucuresti - n.red.) si punctele de trecere a frontierei sau de legaturi cu masile hub-uri de transport, in timpul campionatului".

In loc de metrou sau tren, amanari si promisiuni

Intelegand proportiile problemei pe care o au de rezolvat, autoritatile au promis tot soiul de solutii. Initial, s-a spus pana in 2020 va fi gata Magistrala 6 de metrou, care sa asigure legatura intre aeroport si Gara de Nord. Ulterior, insa, statul a constatat ca nu poate face lucrurile in ritmul pe care si l-a propus initial. Potrivit celor mai recente estimari, proiectul Magistralei 6, in valoare de peste 6 miliarde de lei, nu va fi gata mai devreme de anul 2023.

Vazand ca nu pot construi la timp magistrala de metrou, autoritatile au decis sa faca macar ...citeste mai departe despre "Linia de tren Otopeni-Bucuresti nu va fi gata pana la Euro 2020. Mii de suporteri straini risca sa ramana blocati in aeroport" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 860 ori