Limitarea incasarilor si platilor in numerar intre operatorii economici a fost extinsa

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 09:26
1405 citiri
Limitarea incasarilor si platilor in numerar intre operatorii economici a fost extinsa
Foto: agenda.ro

Senatul a adoptat, marti, un proiect de lege prin care a fost extinsa limitarea incasarilor si platilor in numerar intre operatorii economici.

Potrivit raportului Comisiei pentru buget-finante, proiectul de lege are ca obiect de reglementare dezvoltarea instrumentelor de verificare a realitatii operatiunilor economice, urmarirea fluxurilor banesti, precum si intarirea disciplinei financiare, prin extinderea limitarii incasarilor si platilor in numerar intre operatorii economici, informeaza Agerpres.

Proiectul a avut amendamente, in cadrul Comisiei, precum cel potrivit caruia "operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) (persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti etc. n.r.) de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana".

"Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana pentru operatiunile de incasari in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei", arata un alt amendament adoptat.

In expunerea de motive se arata ca masura privind extinderea plafoanelor pentru platile in numerar a fost luata ca urmare a constatarilor organelor fiscale a faptului ca in majoritatea schemelor evazioniste se fac plati in numerar, intrucat platile prin banca prezinta o trasabilitate care este evitata de astfel de persoane.

Proiectul de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost initiat de Guvern, iar Senatul este prima Camera sesizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Senatul adoptare proiect lege, #limitare incasari plati numerar , #Stiri Macroeconomie