Liberalizarea pretului la gaze va face din IMM-uri consumatori-captivi - Nicolescu (CNIPMMR)

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 15:32
1822 citiri
Liberalizarea pretului la gaze va face din IMM-uri consumatori-captivi - Nicolescu (CNIPMMR)
Foto: paginadebanci.ro

Intreprinderile mici si mijlocii vor intra in categoria consumatorilor-captivi, dupa liberalizarea pretului la gaze, incepand cu 1 ianuarie 2015, deoarece legislatia in vigoare nu prevede solutii alternative pentru nevoia de agent termic, a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.

'Consumatorii non-casnici, unde sunt incadrate si societatile de tip IMM, au beneficiat de avantajul tarifului reglementat pana in luna august 2014, luna la care a fost aplicata ultima etapa de reglare a pretului, in sensul cresterii. In momentul de fata, pretul suportat de sectorul IMM este un pret obtinut pe principiul cerere-oferta, respectiv aproximativ 96 lei/pe Megawatt ora. Piata centralizata a gazelor naturale este insa dominata de OMV Petrom Gaz, lucru care atrage dupa sine nasterea fenomenului de monopol. In plus, lipsa de experienta a autoritatilor de monitorizare si reglementare ar putea duce la reactii intarziate in cazul unor dezechilibre a pretului. Ca atare, in conditiile inexistentei unor masuri ce pot oferi solutii alternative pentru nevoia de agent termic, se va ajunge la incadrarea consumatorilor din sectorul IMM in categoria consumatorilor-captivi, chiar si in conditiile in care pot schimba furnizorul mult mai usor prin decizie unilaterala', a spus Ovidiu Nicolescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, singurul instrument de intervenire asupra dezechilibrului este generat de Legea Concurentei, prin care se poate bloca pretul pe o perioada de maximum sase luni.

'Masura poate fi luata de Guvern, dar cu avizul Consiliului Concurentei. Problema este cine stabileste daca se manifesta fenomenul de dezechilibru sau este un efect normal al pietei libere, in conditiile in care nu exista jurisprudenta?', a subliniat presedintele CNIPMMR.

Acesta precizeaza, totodata, ca este nevoie in principal de elaborarea legislatiei secundare privind eficienta energetica, in paralel cu evaluarea reala a consumurilor de gaze naturale din sectorul IMM si identificarea de masuri ce pot asigura un echilibru de negociere reala intre consumator si furnizor. De asemenea, este indicata promovarea utilizarii surselor regenerabile de gen biomasa si biogaz, ce pot conferi o independenta din punct de vedere energetic.

#IMM consumatori captivi, #liberalizare pret gaze , #Stiri Macroeconomie