Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cine profită de pe urma exploziei prețurilor la energie electrică și gaze. „Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini”

Cine profită de pe urma exploziei prețurilor la energie electrică și gaze. „Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini”

Costul liberalizării pieței de energie electrică și gaze ajunge în cârca consumatorului final care, fară îndoială, complet bulversat de explozia facturilor în urma unui proces ce trebuia demarat cu mai bine de 8 ani în urmă, este definit de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ca beneficiar al acestui întreg proces de reglementare.

Deocamdată, mult aclamata piață concurențială a adus doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost gestionate si comunicate, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, spun experții. Astfel ca, „beneficiarii” vorbesc pe rețelele de socializare de facturi la electricitate cu 200% mai mari și consum inexplicabil de mare.

Cu toate acestea, ANRE, într-un răspuns pentru Ziare.com, precizează că „pe termen mediu, liberalizarea reprezintă un avantaj pentru întreaga piaţă de energie, iar cu o informare corectă și permanentă a clienților finali, piața se va putea maturiza în mod competitiv, cu beneficii, mai ales, pentru clienți. Iar creșterea gradului de conștientizare va contribui la crearea unui mediu concurențial mai puternic”.

Astfel, ANRE solicită consumatorilor responsabilitate cu privire la deciziile luate în ceea ce priveşte furnizarea energiei și a preţului pentru aceasta.

„Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini. În primul rând, să încerce să-și optimizeze consumul, adică să nu mai risipească. Să nu mai lase televizoarele în stand-by când pleacă de acasă și să consume degeaba, să-și izoleze termic locuințele, să-și modernizeze sistemul de iluminat, să-și cumpere becuri cu led, care consumă mai puțîn”, a declarat fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, pentru Digi TV.

Consumatorii pot renunța la contract în cazul în care condiţiile apărute după semnare nu sunt acceptabile

Legat de formarea preturilor, ANRE a mai precizat pentru Ziare.com că prin liberalizarea completă a piețelor, „România respectă în integralitate prevederile legislației europene, conform cărora prețurile se formează în funcție de cerere și ofertă. Uniunea Europeană a emis reguli şi reglementări privind deschiderea pieţelor de energie care, în concordanţă cu legislaţia naţională, sunt menite să asigure cetăţenilor toate informaţiile necesare înainte de semnarea unui contract de furnizare, inclusiv informaţii privind dreptu ...citeste mai departe despre "Cine profită de pe urma exploziei prețurilor la energie electrică și gaze. „Eu le recomand oamenilor să-și ia soarta în propriile mâini”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 58 ori