Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a explicat astăzi în timpul unei conferințe de presă că un proiect de lege pentru combaterea evaziunii fiscale a fost depus la Senat de către parlamentari ai PSD şi PNL şi ar putea fi adoptat până la finalul sesiunii parlamentare. El a mai spus că, în vederea creşterii încasărilor la buget sunt necesare acţiuni ale celor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Vamă. Referitor la măsurile legislative, ministrul PSD a precizat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care aduce modificări ale Codului de procedură fiscală şi a fost depusă o propunere de lege la Senat.
„Pe două componente de legislaţie trebuia ca Guvernul să intervină. Pe unul a intervenit - acea ordonanţă de modificare a Codului de procedură fiscală, legată de eşalonările simplificate şi de o serie de ajustări pe aceste proceduri. Al doilea act normativ, în baza avizării interministeriale - s-a sugerat să existe ca proiect de lege, s-a decis politic ca acesta să fie iniţiativă legislativă. La acest moment, este depusă la Senat această iniţiativă legislativă, asumată de foarte mulţi deputaţi PSD şi PNL. Asumarea politică este ca acest act normativ să treacă foarte rapid prin Parlament. Este, în acest moment, la Senat, aşteaptă o serie de avize de la comisiile de resort. Eu sper chiar până la finalul acestei sesiuni să treacă acest act”, a afirmat Adrian Câciu, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la finalul şedinţei Executivului.
Ministrul Finanţelor a adăugat că acţiunile autorităţilor cu atribuţii în colectare trebuie să vizeze agenţii economici care nu sunt buni platnici, nu pe cei care îşi plătesc taxele la zi.
„Haideţi să detaliem în primul rând de ce am cerut un nou plan. Pentru că sunt alţi şefi, atât la ANAF, cât şi la Vamă. Şi este normal să plece de la planul pe care l-au propus la nivel guvernamental şefii autorităţilor cu atribuţii în colectare. Să plece de la acel plan, să îl adapteze la situaţie, să îl îmbunătăţească, dacă este cazul, să vină cu noi soluţii prin acţiuni, mai ales operative, operaţionale, îndreptate către companiile sau agenţii economici care nu sunt buni platnici. Le-am cerut acest lucru în mod expres. Nu acţiuni contra celor care plătesc taxele la zi”, a mai explicat Câciu. ...citeste mai departe despre "Noul proiect de lege pentru combaterea evaziunii fiscale a fost depus la Senat. Când ar putea fi adoptat și pe cine vizează" pe Ziare.com