La cumpararea electrocasnicelor vom plati si reciclarea

Vineri, 03 Februarie 2006, ora 11:16
863 citiri

Electrocasnicele vor costa, din acest an cu pana la 20 de euro mai mult. Banii reprezinta costurile aferente reciclarii produsului dupa ce acesta nu va mai fi folosit. Aceasta dispozitie face parte dintr-un pachet mai larg de norme si reprezinta, alinierea la normele europene de mediu.Noile reglementari creeaza oportunitati de afaceri pentru cei care vor sa investeasca in acest domeniu. Exista si ceva probleme. In Romania reciclarea electrocasnicelor se poate face numai pe jumatate.

Noua taxa care se va aplica din acest an electrocasnicelor va fi afisata pe raft, pentru ca fiecare sa stie exact cat costa produsul si cat se va plati pentru reciclarea lui. Cele mai mari taxe vor fi pentru produsele grele, precum frigiderele, pentru care se va plati un cost suplimentar de 16- 17 euro, calculatoarele si televizoarele pentru care vom scoate din buzunar cu pana la sapte euro in plus.

Costurile colectarii, tratarii si eliminarii deseurilor de echipamenete electrice si electrocasnice vor fi suportate de producatori, proportional cu cota de piata din Romania. Deseurile electrice si electrocasnice trebuie colectate separat de alte gunoaie, pe motiv ca unele contin fie gaze toxice, fie metale grele care nu pot fi reciclate in Romania. De exemplu, instalatiile de racire ale frigiderelor de tip vechi contin freon, un gaz care distruge stratul de ozon. De asemenea, unele piese ale televizoarelor contin gaze toxice.

Legea spune ca in fiecare judet trebuie sa existe cel putin un centru de colectare a deseurilor electrice si electronice, iar in Bucuresti cel putin 6.

Realitatea TV