Oficialii italieni sustin ca au ajuns la un acord cu UE privind planul de redresare

Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 15:53
499 citiri
Oficialii italieni sustin ca au ajuns la un acord cu UE privind planul de redresare
FOTO Pixabay.com

Premierul Italiei, Mario Draghi si-a informat sambata cabinetul ca a ajuns la un acord cu Comisia Europeana privind planul national de redresare, ceea ce deschidea calea pentru ca acest plan sa fie trimis la Bruxelles pana la finele lunii, informeaza Reuters.

Italia ar urma sa primeasca peste 200 de miliarde de euro, sub forma de granturi si imprumuturi cu dobanzi reduse, din fondul european de relansare, cea mai mare suma din randul statelor UE. Banii ar urma sa fie distribuiti treptat pe parcursul a sase ani.

Purtatorul de cuvant al primului ministru Mario Draghi a spus ca premierul si-a informat sambata cabinetul ca a primit unda verde de la Comisia Europeana, chiar daca mai sunt inca de definitivat unele "ajustari minore". Purtatorul de cuvant a precizat ca acordul Comisiei a venit dupa ce premierul Draghi s-a implicat direct in discutii, inclusiv printr-o convorbire telefonica cu presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

La randul sau, ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio a dezvaluit ca premierul Draghi a anuntat aprobarea venita de la Comisiei in timp ce ministrii revizuiau ultima varianta a planului. "A fost o atmosfera excelenta de colaborare si entuziasm", a spus Di Maio.

Sursele citate de Reuters au precizat ca ingrijorarile Comisiei vizau lipsa detaliilor in ceea ce priveste reformele structurale in domenii precum administratia publica, sistemul juridic si sistemul de taxe, precum si cu privire la modul in care investitiile prevazute in plan vor fi pus in practica si monitorizate.

Varianta de lucru a planului include mai multe zeci de proiecte grupate in sase domenii: tranzitie ecologica, digitalizare, infrastructura, educatia si cercetare, incluziune sociala si sanatate.

Guvernul de la Roma sustine ca gratie investitiilor si reformelor structurale din planul de redresare, Produsul Intern Brut al Italiei va fi in 2026 cu 3,6 puncte procentuale mai mare decat ar fi fost fara planul de redresare.

Data oficiala pana la care toate cele 27 de state membre UE trebuie sa isi trimita planurile de redresare este 30 aprilie, insa Bruxelles-ul a informat ca acesta nu este un termen limita rigid astfel ca cel mai probabil jumatate din planurile nationale vor fi trimise in luna mai.

In ceea ce priveste Romania, ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Chinea, a declarat recent ca Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie in acest sens urmand sa ...citeste mai departe despre "Oficialii italieni sustin ca au ajuns la un acord cu UE privind planul de redresare" pe Ziare.com

#Italia, #PIB, #plan de redresare, #premierul Italiei , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9738 RON

-0.0005

1 USD = 4.4662 RON

-0.0075
  1. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  2. O companie germană cu state vechi intră pe piața din România. Cumpără o fabrică de module electronice
  3. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  4. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  5. O fabrică în paragină din Iași va fi transformată. Investiție planificată de 40 de milioane de euro
  6. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  7. Un nou record pentru România, confirmat de Eurostat. Cresc veniturile și ritmul de dezvoltare
  8. Motivele pentru care românii din străinătate revin în țară. Cu cât a crescut nivelul de trai în România
  9. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  10. Cum va remedia Casa de Pensii neconcordanțele apărute pe deciziile de recalculare. Noile erori identificate de autorități