Isarescu spera ca Guvernul sa diminueze miercuri riscurile de politica fiscala: Ne asteptam la un puseu al inflatiei

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 20:25
864 citiri
Isarescu spera ca Guvernul sa diminueze miercuri riscurile de politica fiscala: Ne asteptam la un puseu al inflatiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Nationala se uita atent la tendinta inflatiei si se asteapta la o crestere in primele luni ale anului viitor, dar daca se vor observa cresteri care tind sa dureze, atunci va interveni, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Va spun ca ne vom uita foarte atent la tendinta, daca este vorba de ceva mai mult sau mai putin accidental, statistic. Ne asteptam ca in trimestrul I, statistic, sa avem un varf de inflatie. Din ce cauza? Pentru ca anul trecut, prin introducerea TVA-ului, inflatia a fost foarte scazuta si atunci inflatia pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017 arata o crestere, chiar daca inflatia lunara din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel si in februarie, la fel si in martie. Deci noi ne asteptam la un asemenea puseu al inflatiei.

Stim insa ca el va fi depasit. Nu are niciun rost sa reactionam la el. In sensul sa luam masuri care inseamna bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporara. Dar daca vedem ca este vorba de o tendinta si o crestere a inflatiei care tinde sa dureze, bineinteles ca vom reactiona", a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul a precizat ca in raportul privind inflatia pe care il va prezenta pe 9 noiembrie BNR face o comparatie cu Polonia, Ungaria, Cehia, dar si cu bancile centrale mai mari, iar pe baza de date si tabele se poate observa ca in toate tarile se mentine o diferenta destul de mare intre rata de politica monetara si rata efectiva a inflatiei, inclusiv in Uniunea Europeana.

De asemenea, intrebat despre riscurile interne induse de politica fiscala, acesta a afirmat ca spera ca acestea sa se mai diminueze in sedinta de Guvern de miercuri.

"Riscurile speram sa se mai diminueze maine. Ca inteleg ca maine va fi o sedinta. Se va lua o decizie", a spus Isarescu.

Dupa discursul sau, euro a trecut de 4,63 lei pe piata interbancara.

BNR a anuntat apoi ca a adoptat noul raport privind inflatia, dar nu a publicat si noile estimari privind cresterile de preturi, scrie Profit.ro.

"Fata de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflatiei a fost revizuita sensibil in sens ascendent pe termen scurt, aproape exclusiv ca urmare a actiunii recente si anticipate a unor factori pe partea ofertei si usor in sens descendent pe cel de-al doilea segment al orizontului de proiectie", arata BNR de dupa sedinta de politica monetara.

In precedentul raport, BNR estima o rata anuala a inflatiei de 1,9% la finele anului si d ...citeste mai departe despre "Isarescu spera ca Guvernul sa diminueze miercuri riscurile de politica fiscala: Ne asteptam la un puseu al inflatiei" pe Ziare.com

#Isarescu crestere inflatie interventie BNR , #Stiri Macroeconomie