Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Ordonanta 114 a reprezentat un risc sever la adresa stabilitatii financiare

Isarescu: Ordonanta 114 a reprezentat un risc sever la adresa stabilitatii financiare
Ordonanta 114 din 2018, adoptata fara consultarea prealabila a Bancii Nationale, a reprezentat un risc sever la adresa stabilitatii financiare prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare, a declarat, miercuri, guvernatorul Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare.

"Cateva cuvinte despre al doilea risc sistemic prezentat in Raport. E vorba de riscul legislativ, de instabilitate legislativa. Ordonanta 114 din 2018, adoptata fara consultarea prealabila a Bancii Nationale, fara negocieri, discutii, consultari cu industria bancara si mai ales cu Banca Centrala Europeana, asa cum cere Tratatul de functionare al Uniunii Europene, a reprezentat un risc sever la adresa stabilitatii financiare prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare si prin impactul material semnificativ asupra sistemului bancar", a declarat Mugur Isarescu.

El a precizat ca BNR s-a implicat in modificarea acestei ordonante in cadrul Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, cadrul legal pe care il are Romania pentru discutarea acestor chestiuni. Banca a avut un mandat clar in trei puncte: sa fie eliminata legatura dintre taxa si ROBOR, sa fie diminuat nivelul taxei si sa fie redusa baza de impozitare.

Guvernatorul a spus ca toate au urmarit diminuarea riscului sistemic, dar forma la care s-a ajuns prin Ordonanta 19 din 2019 a marcat atingerea obiectivelor insa este o solutie de avarie.

"Riscul legislativ ridicat rezulta si noi mentionam nu numai din faptul ca Ordonanta 114 a putut sa apara asa cum a aparut, peste noapte si inaintea sarbatorilor de iarna, dar si din caracterul incert, impredictibil altor schimbari legislative din ultima vreme, din absenta studiului de impact in toate cazurile si din lipsa consultarii cu partile interesate. Seria de initiative legislative care au fost deja declarate neconstitutionale contribuie din plin la conturarea acestui risc pe care Raportul il mentioneaza", a declarat Mugur Isarescu.

El a mentionat ca stabilitatea financiara reprezinta un bun public subliniat in permanenta de Banca Nationala.

"Sper din toata inima sa nu mai aud in spatiul public vorbe de acestea "Banca Nationala ne sperie ca se va prabusi o banca". Chiar asta vrem! Nu stim ce inseamna in orice tara, chiar si in tari mari, precum Statele Unite, ce inseamna o banca prabusita? Sa te joci in spatiul public cu asemenea afirmatii si nu o data, ci mod repetat, nu dovedeste patriotism" ...citeste mai departe despre "Isarescu: Ordonanta 114 a reprezentat un risc sever la adresa stabilitatii financiare" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 817 ori