Isarescu: Nu am vazut niciodata in 27 de ani o situatie macroeconomica mai buna, dar nici riscuri mai mari

Luni, 22 Mai 2017, ora 14:14
1069 citiri
Isarescu: Nu am vazut niciodata in 27 de ani o situatie macroeconomica mai buna, dar nici riscuri mai mari
Foto: Arhiva Pixabay

Nu am vazut niciodata in 27 de ani o situatie macroeconomica mai buna in Romania, dar tot la fel de adevarat este ca nu am vazut riscuri mai mari, spune guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"In cariera intr-adevar cam lunga pe care o am in aceasta pozitie nu am vazut niciodata, dar absolut niciodata in 27 de ani, o situatie macroeconomica mai buna, dar tot la fel de adevarat ca nu am vazut riscuri mai mari.

Nu este o contradictie, nu este un conflict. Cand ajungi asa mai sus, ca sa folosesc o metafora, riscul unei caderi este mai mare si efectele sunt mai mari. Cu alte cuvinte, noi trebuie sa continuam, ca nu o sa stagnam de frica riscurilor, sa ne asumam riscuri in conditii de prudenta mai mare. Nici acest lucru nu este un mesaj contradictoriu", a declarat Mugur Isarescu, luni, la "Forumul Pietei Financiare" organizat de Asociatia Romana a Bancilor.

Acesta a precizat ca, din punctul de vedere al mai multor indicatori, se poate vorbi de un restart al creditarii.

"Dupa o criza financiara, este cunoscut ca reluarea creditarii, de regula, nu se face prima, iar reluarea cresterii la inceput nu se bazeaza pe creditare. Cam asa se intampla in majoritatea tarilor si, daca ne uitam la comportamentul de prin alte tari, cam asa se intampla peste tot.

Faptul ca am avut in ultimii ani o descrestere a intermedierii financiare pana la niveluri scazute record, ca sa spunem asa, din punct de vedere european, nu este in afara de un scenariu sa il numesc si eu european si international. Cam asa se intampla dupa o criza financiara majora", a spus Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale le-a transmis bancherilor ca trebuie sa-si recastige credibilitatea dupa cativa ani in care pe drept sau pe nedrept ea s-a erodat. De asemenea, acesta a solicitat bancilor sa explice mai bine publicului faptul ca bancile nu au fost ajutate cu bani publici, pentru ca altfel nu ies din aceasta "mutenie", care da sentimentul de vinovatie.

Conform sefului BNR, solvabilitatea bancilor este mare, de aproximativ 18%, in conditiile in care acesta trebuie sa fie intre 11 si 12%.

Isarescu: Politica fiscala si salariala este expansiva si poate impinge inflatia in susIsarescu anunta ca e pregatit in cazul in care Guvernul Grindeanu duce deficitul peste 3%Isarescu anunta o crestere economica intre 4-5% in 2017, mai mica decat cea pe care Guvernul a construit bugetul ...citeste mai departe despre "Isarescu: Nu am vazut niciodata in 27 de ani o situatie macroeconomica mai buna, dar nici riscuri mai mari" pe Ziare.com

#situatie macroeconomica Romania, #bancheri Romania , #Stiri Macroeconomie