Noi creșteri de dobânzi de la 1 ianuarie. Soluțiile la care pot apela românii care au credite la bănci

Joi, 15 Decembrie 2022, ora 22:59
740 citiri
Noi creșteri de dobânzi de la 1 ianuarie. Soluțiile la care pot apela românii care au credite la bănci
De la 1 ianuarie 2023 românii care au credite cu dobânzi variabile care sunt calculare în funcție de indicele IRCC vor plăti rate mai mari FOTO Pixabay

De la 1 ianuarie 2023 românii care au credite cu dobânzi variabile care sunt calculare în funcție de indicele IRCC vor plăti rate mai mari.

Specialiștii în creditare spun că noua valoare se va apropia de 6%.

Valentin Anghel, expert în creditare, a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, ce se va întâmpla cu creditele de la anul.

„De la 1 ianuarie 2023 IRCC se majorează de la 4.06%, cât este acum, la 5.71%. Creșterea indicelui IRCC are un impact major asupra tuturor creditelor cu dobânzi variabile raportate la IRCC: credite ipotecare, credite Noua Casă și credite de nevoi personale.

Toată categoria de români cu credite Prima Casă care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC prin semnarea unui act aditional cu banca, se află acum în aceeași situație în care se aflau și în urmă cu 6-9 luni. Cu un decalaj de câteva luni, pare că IRCC ajunge din urmă indicele ROBOR.

IRCC se recalculează trimestrial, în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie, așadar cu un IRCC de 5.71% de la 1 ianuarie 2023, dobânzile creditelor ipotecare vor fi de aproximativ 8%-9%, în funcție de specificațiile contractelor de credit pe care românii le-au semnate cu băncile în trecut.

În concluzie, de la începutul anului viitor, toate ratele creditelor existente cu dobânzi variabile cresc cu aproximativ 10% - 25% față de cât plătesc românii acum, în funcție de vechimea creditului, de tipul acestuia, de valoarea lui și de perioada rămasă de rambursare”, a declarat Valentin Anghel.

Ratele cresc cu câteva sute de lei

De exemplu, o rată pentru un credit de 200.000 lei la 1 ianuarie 2021, cu IRCC de 1,08%, era de 983 lei. Un an mai târziu, pe 1 ianuarie 2022, IRCC a ajuns la 1,17%, iar rata era de 993 lei. În prezent, ultima valoare a adus indicele la 4,06%, iar rata a ajuns la 1.327 lei.

Estimările lui Valentin Anghel arată că la 1 ianuarie 2023, când se va publica noua valoare a IRCC, indicele va ajunge la 5,71. Asta înseamnă că rata va depăși 1.500 lei.

Evoluția indicelui IRCC și preconizări pentru anul viitor

„ROBOR a început redresarea”

După mai multe recorduri atinse, indicele ROBOR a început să scadă.

„La polul opus, ROBOR pare că și-a început redresarea, de o lună și jumătate fiind într-o continuă scădere. Cu toate acestea, revenirea la ROBOR nu este posibilă, iar băncile nu mai acordă credite noi raportate la ROBOR încă din 2019.

Confor ...citeste mai departe despre "Noi creșteri de dobânzi de la 1 ianuarie. Soluțiile la care pot apela românii care au credite la bănci" pe Ziare.com

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
#ircc, #crestere rate credite indice Robor, #crestere rate ircc, #crestere dobanzi, #robor, #credite imobiliare, #valentin anghel, #broker credit , #Stiri Macroeconomie