Iohannis acuza puterea de politici bazate pe consum: Este pagubos pentru Romania sa ramanem in aceasta logica risipitoare

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 12:54
930 citiri
Iohannis acuza puterea de politici bazate pe consum: Este pagubos pentru Romania sa ramanem in aceasta logica risipitoare
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, ca anul trecut, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensa a consumului, Romania a inregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro si a apreciat ca este pagubos sa ramanem in aceasta logica risipitoare.

"In anul 2017, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensa a consumului, Romania a inregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro este deficitul comercial rezultat din produsele agroalimentare. Este pagubos pentru Romania sa ramanem in aceasta logica risipitoare, orientata exclusiv pe termen scurt", a transmis presedintele in mesajul prezentat in cadrul evenimentului organizat de Federatia Nationala Pro Agro in care s-a discutat pozitia fermierilor romani fata de propunerile Comisiei Europene privind viitorul Politicii Agricole Comune. Mesajul a fost prezentat de catre consilierul prezidential Cosmin Marinescu.

Seful statului a apreciat ca directia importanta trebuie sa vizeze schimbarea statutului actual de importator net in domeniul agroalimentar, dar pentru aceasta, trebuie incurajate si sprijinite lanturile de productie competitive, aici, in tara.

In opinia lui Klaus Iohannis, pentru a avea performante sustenabile in agricultura si economia noastra, politicile economice trebuie axate, in principal, pe stimularea productiei si a antreprenoriatului, care sa renasca activitatea economica si in mediul rural.

"Aceasta orientare este esentiala pentru revigorarea satului romanesc si pentru prosperitatea comunitatilor rurale. Este deosebit de importanta incurajarea initiativei antreprenoriale in agricultura, in special din partea tinerilor", considera presedintele.

El a apreciat implicarea ProAgro in promovarea rolului catalizator pe care tinerii il pot avea in agricultura.

"A venit momentul sa gandim programe care sa incurajeze reintoarcerea familiilor de romani din strainatate si care sa stimuleze investitiile acestora in mediul rural. Astfel, prin incurajarea asocierii, prin promovarea agriculturii bio, prin sprijinirea infiintarii de centre de colectare regionale pentru aprovizionarea retelelor de retail cu produse romanesti, prin folosirea tuturor oportunitatilor oferite de fondurile europene, agricultura romaneasca poate deveni un veritabil vector al dezvoltarii noastre economice", a transmis Klaus Iohannis.

El a amintit ca in actualul exercitiu financiar european, Romania beneficia ...citeste mai departe despre "Iohannis acuza puterea de politici bazate pe consum: Este pagubos pentru Romania sa ramanem in aceasta logica risipitoare" pe Ziare.com

#Iohannis Romania Agricultura, #Iohannis romani strainatate agricultura , #Stiri Macroeconomie