Intreprinzatorii se vor gandi de doua ori inainte sa mai solicite un credit dupa OUG 114

Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 19:30
1118 citiri
Intreprinzatorii se vor gandi de doua ori inainte sa mai solicite un credit dupa OUG 114
Foto: Arhiva Pixabay

Daca anul trecut intreprinzatorilor din tara noastra le-a fost destul de usor sa se imprumute la banci, incepand din 2019, lucrurile s-ar putea schimba radical. Motivul: noile taxe cu care cabinetul Dancila impovareaza sistemul bancar risca sa ingreuneze creditarea. In context - spun expertii Ernst&Young Romania - piata s-ar putea recalibra, iar intreprinzatorii ar putea chiar sa isi reduca sau sa isi amane unele investitii.

Un raport al Ernst&Young arata ca, in cursul anului trecut, doar 17% dintre intreprinzatori au considerat ca obtinerea unui imprumut bancar a fost dificila sau foarte dificila. In schimb, pentru 53% dintre oamenii de afaceri creditarea a fost doar moderat de dificila, iar pentru 30% dintre ei a fost usoara sau chiar foarte usoara.

Cat de greu le-a fost intreprinzatorilor sa se imprumute la banci, in 2018. Sursa foto: Barometru Ernst&Young

Datele care stau la baza acestui studiu au fost colectate, insa, pana la jumatatea lunii decembrie 2018. Adica inainte ca Guvernul sa adopte Ordonanta 114/2018, prin intermediul careia le-a impus bancilor o taxa trimestriala pe active, calculata in functie de nivelul ROBOR.

Dupa adoptarea ordonantei, marile banci din tara au anuntat ca nu mai pot incuraja creditarea. Chiar si in aceste conditii - potrivit Ioanei Mihai, partener asociat al Ernst&Young Romania - importanta finantarii bancare nu va scadea, in economia romaneasca.

"Va exista, in schimb, o recalibrare, in sensul ca atat intreprinzatorul cat si finantatorul vor face o analiza pentru a stabili ce este oportun, ce este optim si ce este suportabil in perioada urmatoare. Daca - sa spunem - un intreprinzator avea de gand sa construiasca o fabrica noua cu 10 milioane de euro, acum se va intreba: 'Mai are rost sa o fac acum? Sau poate ar fi mai bine sa fac o fabrica mai mica, de numai 5 milioane de euro?'", a explicat Ioana Mihai, la lansarea Barometrului Mediului de Afaceri Romanesc, realizat de Ernst&Young Romania. ...citeste mai departe despre "Intreprinzatorii se vor gandi de doua ori inainte sa mai solicite un credit dupa OUG 114" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte taxa pe lacomie Ernst Young, #efecte taxa lacomie credite Ioana Mihai, #afaceri imprumut banca Ernst Young , #Stiri Macroeconomie