Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prețurile în construcții și în comerțul cu amănuntul vor crește accentuat până la sfârșitul anului. Estimările managerilor

Prețurile în construcții și în comerțul cu amănuntul vor crește accentuat până la sfârșitul anului. Estimările managerilor

Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii şi o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, până în luna decembrie, arată datele publicate joi, 28 octombrie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

"În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată (sold conjunctural +59%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%)", arată datele INS.

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +49%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul ...citeste mai departe despre "Prețurile în construcții și în comerțul cu amănuntul vor crește accentuat până la sfârșitul anului. Estimările managerilor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 533 ori