INS apara cresterea economica de 5,7%: A fost contestata din necunoastere. Cifrele sunt demonstrate

Joi, 18 Mai 2017, ora 16:22
1258 citiri
INS apara cresterea economica de 5,7%: A fost contestata din necunoastere. Cifrele sunt demonstrate
Foto: Ziare.com

Datele referitoare la cresterea economica de 5,7% din primul trimestru al acestui an au fost contestate din necunoastere, in contextul in care cifrele din anii anteriori au indicat o accelerare a cresterii economice, iar statistica este independenta de factorii politici si este obligata mereu sa demonstreze datele publicate.

Asta a sustinut directorul de cabinet al presedintelui Institutului National de Statistica (INS), Ilie Dumitrescu, in cadrul conferintei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), organizata de ELEC Romania si Finmedia, cu sprijinul Guvernului Romaniei si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Au existat cresteri trimestriale de circa 4% in 2015 si aproape 5% in 2016, avansul acesta se inscrie in trend. Nu inseamna mare lucru cresterea din primele trei luni, abia in trimestrul al treilea putem vedea mai clar ce se va intampla la nivelul intregului an. S-au contestat cifrele de 5,7% pe brut si de 5,6% ajustat din necunoastere sau din necitire", a declarat Dumitrescu.

El a subliniat ca acestea sunt doar primele estimari, iar cifrele finale pot scadea sau creste cu maximum 0,2 puncte procentuale. In plus, primele estimari pe primul trimestrul sunt intotdeauna "oarecum hazardate", pentru ca este foarte greu sa estimezi aportul anumitor sectoare la inceputul anului, cum ar fi agricultura.

Dumitrescu a subliniat ca statistica este independenta din punct de vedere politic, in contextul in care nu emite judecati in acest sens si trebuie sa demonstreze intotdeauna cifrele publicate.

"Noi, statisticienii, nu putem emite judecati de natura politica, altminteri ar insemna ca trebuie sa supui ulterior cifrele acelei judecati (...). Daca eu spun ca va creste economia in 2017 cu 8%, trebuie sa demonstrez asta", a afirmat Dumitrescu.

Aceasta a fost o reactie legata de unele critici aduse INS, potrivit carora institutia nu ar avea un grad suficient de mare de independenta de factorii politici atunci cand face estimari legate de cresterea economica.

INS a anuntat la inceputul acestei saptamani ca economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, fata de aceeasi perioada din 2016. Mai multi analisti economici si-au exprimat indoieli vizavi de acest avans, in contextul in care cifrele INS au depasit semnificativ estimarile.

Pentru intregul an 2017, guvernul condus de Sorin Grindeanu mizeaza pe o crestere economica de 5,2%, cifra avansata la inceputul anului si considerata foarte optimista, i ...citeste mai departe despre "INS apara cresterea economica de 5,7%: A fost contestata din necunoastere. Cifrele sunt demonstrate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica primul trimestru, #INS contestare crestere economica, #crestere economica INS , #Stiri Macroeconomie