În cât timp va fi depășită inflația: ”Oamenii simt când merg la cumpărături sau la benzinărie”

Luni, 04 Iulie 2022, ora 12:46
866 citiri
În cât timp va fi depășită inflația: ”Oamenii simt când merg la cumpărături sau la benzinărie”
Explozia inflației este fără precedent FOTO Pixabay

Inflatia a revenit la niveluri care nu au mai fost inregistrate in multe tari dezvoltate din anii '70 si '80. Economistii si guvernatorii bancilor centrale care au participat la Conferinta BCE din Portugalia au avertizat ca va fi nevoie de timp pana se va atenua cresterea preturilor, se arata intr-o analiza realizata de AFP.

Cum am ajuns aici?

Pentru Banca Centrala Europeana (BCE), infiintata in 1998 pentru a superviza moneda unica europeana, explozia inflatiei este fara precedent.

"Actualele niveluri ale preturilor la alimente si bunuri industriale nu au mai fost inregistrate de la mijlocul anilor '80", a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde, la conferinta care a avut loc in 29 iunie.

In egala masura, "cresterea pretului relativ al energiei din ultimele luni este mult mai ridicata decat majorarile individuale care au avut loc in anii '70", din cauza socului aprovizionarii cu petrol, a afirmat Lagarde.

Cresterea inflatiei, care in iunie a ajuns la 8,6% in zona euro, era la finalul "unei secvente care se intampla intr-o lume haotica", a declarat pentru AFP Richard Baldwin, profesor de economie la Institutul Universitar din Geneva.

Socul aprovizionarii, provocat de efectele pandemiei din 2020, a fost urmat de o "cerere deformata", oamenii folosindu-si banii mai mult pe achizitionarea bunurilor, a explicat Baldwin. Acesta a adauga ca, in loc ca acest proces sa se atenueze, invadarea Ucrainei de catre Rusia provoaca "o majorare semnificativa a preturilor alimentelor si energiei", intensificand presiunile asupra inflatiei.

Dar nu este vorba doar de energie. Dupa ridicarea restrictiilor, consumatorii au revenit la sectorul serviciilor, in timp ce a fost eliberata cererea infranata pentru turism, observa Lagarde.

"Nu exista niciun manual pentru aceasta inflatiei", apreciaza Baldwin.

Cat timp va ramane asa?

Cum nu se intrevede un final al razboiului din Ucraina, perturbarile provocate de aprovizionarea cu energie ar putea mentine preturile ridicate ceva vreme de acum incolo. Factorii interni ar putea de asemenea majora rata inflatiei, angajatii cerand compensatii si salarii mai ridicate, pentru a face fata cresterii costului vietii. Presiunile vin si in urma ratelor scazute ale somajului, angajatii care cer cresterea salariilor, avand mai multe parghii.

Ce pot face bancile centrale?

Mesajul prezentat de banc ...citeste mai departe despre "In cat timp va fi depasita inflatia: "Oamenii simt cand merg la cumparaturi sau la benzinarie"" pe Ziare.com

Alimentele vizate de următorul val de scumpiri. Prețul celui mai ieftin lapte a crescut deja cu 33%
Alimentele vizate de următorul val de scumpiri. Prețul celui mai ieftin lapte a crescut deja cu 33%
Scumpirile agresive vor continua și la finalul acestui an, până de Crăciun și Revelion. Feliciu Paraschiv, reprezentant al comercianților mici și mijlocii, a vorbit despre alimentele vizate....
#inflatie, #crestere preturi alimente, #inflatie ue , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0001

1 USD = 4.5085 RON

0.0133
  1. Facturi mai mari la energie. Când vor intra în vigoare noile tarife
  2. Diferențele colosale între sumele acumulate de români la Pilonul II de pensie. Cum poți afla câți bani ai în cont și cum pot fi retrași fără plata impozitului pe venit
  3. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  4. Creșterea pensiilor. Câți bani ar putea primi un vârstnic din ianuarie 2025 EXEMPLU DE CALCUL
  5. Se anunță scumpiri la ulei. România va avea cea mai slabă recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani
  6. O companie a guvernului maghiar pregătește o lovitură de proporții în România. Vrea să preia o societate importantă dintr-un domeniu strategic
  7. Construcția unui drum esențial acumulează întârzieri după întârzieri. „S-a întâlnit hoțul cu prostul pe contractul ăsta"
  8. Județele unde românii câștigă cele mai mari salarii. 1 din 3 cetățeni se află la limita supraviețuirii
  9. Cum va arăta România în 2050. O populație îmbătrânită și sub nivelul din 1950
  10. Taxa pe lux a intrat în vigoare. Ce formular trebuie completat la ANAF pentru mașinile și locuințele scumpe