Rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit Institutul National de Statistica (INS). Analistii economici sustin ca trendul este dat de masurile de austeritate si de precautia romanilor care nu mai cheltuie banii pe orice.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca scaderea ratei inflatiei este una conjuncturala, cauzata de aparitia pe piata alimentara a produselor cu preturi mici, datorita productiei interne. El sustine ca, la nivel statistic este o scadere a inflatiei, insa, in practica, ea este greu sesizabila.
Leul slab si utilitatile scumpe influenteaza negativ inflatia
Economistul este ferm convins ca Romania va inregistra, incepand cu finele verii, si chiar pana la sfarsitul anului, o crestere a ratei inflatiei, chiar daca nu va fi una foarte mare.
Mircea Cosea spune ca inflatia va creste din cauza efectului deprecierii monedei nationale, care se va resimti in preturile la carburanti si alimente. De asemenea, economistul mai pune cresterea inflatiei si pe seama majorarii tarifelor la utilitati, in special gaze naturale si energie elecetrica.
"Nu ne putem astepta la o scadere in continuare a ratei inflatiei, insa aceasta nu va atinge cote alarmante in acest an, ci cred ca se va mentine sau va depasi usor previziunile Bancii Nationale a Romaniei", a mai spus economistul.
Alegerile din Grecia, piatra de temelie pentru economia noastra
Mircea Cosea sustine ca piatra de temelie pentru Romania o reprezinta data de 17 iunie, ziua in care vor avea loc alegeri in Grecia. Economistul considera ca, in functie de ce se intampla la greci, am putea asista la explozia unor preturi si, daca in Grecia lucrurile merg prost, sa avem o crestere si la pretului la petrol sau a tuturor celorlalte elemente care tin de raportul euro-leu.
In ceea ce priveste reducerea deficitului comercial, Mircea Cosea sustine ca a inceput sa fie vizibila o reorientare partiala a exporturilor catre zonele extracomunitare.
Economistul spune ca exporturile pe zonele extracomunitare a crescut cu 19%, in timp ce exportul in Uniunea Europeana a scazut cu peste 2%. El este ferm convins ca aceasta orientare catre alte piete, in afara de cea europeana, reprezinta o cale de imbunatatire a exporturilor si de reducere a deficitului comercial.
"Romania s-a orientat cam tarziu catre aceste piete, unde a inceput sa se simta o concurenta tot mai acerba, iar statele care nu s-au consolidat aici de la inceputul crizei, din 2008, au o nisa tot mai mica. Dar, chiar si asa, la un nivel mic, reprezinta o gura de oxigen pentru exporturile romanesti", a mai spus Mircea Cosea.
El este de parere ca exportatorii romani ar trebui sa se orienteze mai mult catre piete precum China, Rusia si Trucia, pentru a fi atinsi cat mai putin de criza din zona euro.
Inflatia mica, rezultat al scaderii consumului
Analistul economic Ionel Blanculescu sustine ca scaderea consumului este principala cauza pentru care rata inflatiei este mai mica, pentru ca romanii au devenit mai chibzuiti cu cheltuielile si nu mai dau banii pe orice.
"Toata atmosfera creata cu criza din zona euro, cu iminenta iesire din UE a Greciei a condus la o responsabilizare a populatiei in ceea cee priveste consumul si cred ca nu este tocmai un lucru rau", a declarat analistul.
Ionel Blanculescu recunoaste, insa, ca o scadere a consumului, mai ales in aceasta perioada cand ar trebui sa fie pe plus, afecteaza cresterea economica. Analistul sustine ca, s-ar putea sa mai asistam si in lunile urmatoare la o reducere a inflatiei, tendinta acestui an fiind de contractie a consumului, cu efecte directe in stagnarea cresterii economice, si, implicit, a ratei de inflatie.
Ionel Blanculescu sustine ca scaderea deficitului comercial cu aproape 124 de milioane de euro nu reprezinta o diferenta chiar mare, fata de luna anterioara.
"Aceste cifre nu trebuie sa ne duca cu gandul la faptul ca au crescut exporturile, pentru ca si acestea stagneaza, la fel ca si cresterea economica. O corectie de 100-200 de milioane de euro reprezinta mai mult o volatilitate, pentru ca poti intr-o luna sa ai la exporturi un plus de 200 de milioane de euro, iar luna urmatoare sa ai la importuri acest surplus", a mai spus analistul economic.
Inflatia si deficitul, in scadere
Conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei a coborat usor la 1,79% in mai 2012, de la 1,8% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
In mai, preturile s-au majorat cu 0,20% fata de luna precedenta, pe fondul scumpirii usoare a alimentelor cu 0,02%, a produselor nealimentare cu 0,21 procente, dar si in urma cresterii tarifelor la servicii cu 0,53%.
Cartofii si fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult in luna mai 2012 cu 12,76%, respectiv 4,93%, fata de luna anterioara, in timp ouale s-au ieftinit cu 19,6%, conform datelor INS.
Conform datelor de la INS, deficitul comercial in luna aprilie 2012 a depasit 3,791 miliarde de lei (866,6 milioane euro) dar a scazut cu 278,2 milioane lei (123,5 milioane euro) fata de soldul negativ inregistrat in luna aprilie 2011.