Industriasii romani propun guvernului masuri de atenuare a crizei economice generata de pandemie

Duminica, 15 Martie 2020, ora 21:17
985 citiri
Industriasii romani propun guvernului masuri de atenuare a crizei economice generata de pandemie

Industriasii din Romania propun Guvernului Orban un pachet de masuri urgente, care sa ajute la depasirea crizei generate de pandemie si sa atenueze impactul asupra economiei, intr-o scrisoare deschisa pe care o prezentam integral.

UGIR (Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - confederatie patronala reprezentativa la nivel national) este pe deplin constienta de perioada extrem de dificila pe care economia tarii noastre va fi nevoita sa o traverseze in perioada urmatoare.

Apreciem deschiderea pe care o aratati propunerilor ce vin din partea mediului de afaceri, si dorim sa ne alaturam acestui efort comun cu cateva propuneri pe care le consideram extrem de benefice in urmatoarea perioada:

- Pentru proiectele cu fonduri europene aflate pe final de implementare (cu finantare prin Programul Operational Capital Uman, prin Programul Operational Regional, samd): ADR-urile si OIR-urile sa desfasoare verificarile finale prin mijloace electronice in asa fel incat sa nu fie blocate ci accelerate deconturile finale catre beneficiari, pentru a nu le bloca activitatea si plata salariilor si/sau furnizorilor.

- Pentru proiectele cu fonduri europene aflate in curs de implementare: sprijin pentru beneficiari in vederea pastrarii unui ritm normal al platilor catre acestia, pentru a nu le cauza blocaje in activitate si in plata salariilor si/sau furnizorilor.

- Realocarea unei parti din fondurile europene inca neutilizate in actualul cadru financiar catre programe de finantare pentru start-up-uri si IMM-uri de cercetare-dezvoltare-inovare si de productie in medicina si farmacie in vederea dezvoltarii de produse/ echipamente/ materiale medicale si sanitare (reactivi chimici de laborator; substante active utilizate ca materii prime pentru medicamente; echipament medical de protectie: masti, manusi, combinezoane; respiratoare/ ventilatoare pentru ATI; injectomate pentru ATI; monitoare pentru ATI; pompe peristaltice pentru ATI; solutii lichide/ lampi dezinfectante pentru maini, suprafete, incaperi; samd).

O perioada cat se poate de scurta pentru evaluarea cererilor de finantare depuse si pentru contractare (fast-track approval).

- Realocarea unei parti din fondurile europene inca neutilizate in actualul cadru financiar catre programe de finantare pentru start-up-uri si IMM-uri destinate investitiilor private (pe modelul POR 2.2. si POC 2.2.1., simplificate) in vederea mentinerii unei evolutii echilibrate a acestora, securizarii locurilor de munca actua ...citeste mai departe despre "Industriasii romani propun guvernului masuri de atenuare a crizei economice generata de pandemie" pe Ziare.com

#UGIR masuri economie, #propuneri UGIR criza economica , #Stiri Macroeconomie