Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Increderea macroeconomica, la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni

Increderea macroeconomica, la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni


Indicatorul de incredere macroeconomica pentru luna august 2013 a fost de 47,8 puncte, cea mai ridicata valoare inregistrata incepand cu mai 2012, arata sondajul periodic al CFA privind perceptia asupra evolutiei macroeconomice in Romania.

Evolutia pozitiva a indicatorului s-a datorat in special imbunatatirii indicatorului conditiilor curente.

Indicatorul de incredere macroeconomica are valori cuprinse intre zero (lipsa increderii) si 100 de puncte (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale.

"Indicatorul conditiilor curente a fost de 33, in crestere fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior, iar indicatorul anticipatiilor a inregistrat valoarea de 56,9 (cu un punct mai mica decat valoarea inregistrata in luna anterioara), arata sondajul.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, pentru orizontul de timp de sase luni, valoarea inregistrata este 4,4600, fata de 4,5000 in luna anterioara, iar pentru 12 luni este de 4,5000, valoare similara cu exercitiul anterior.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (SUA).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1316 ori