Increderea in economie coboara la cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Analistii vad euro la peste 4,65 lei

Marti, 26 Septembrie 2017, ora 07:36
1582 citiri
Increderea in economie coboara la cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Analistii vad euro la peste 4,65 lei
Foto: Ziare.com

Indicatorul de incredere macroeconomica CFA Romania a suferit o scadere severa, de peste 15%, in august, fata de luna anterioara, pana la 50,7 puncte, cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

Este a treia luna consecutiva de scadere a indicatorului de incredere. Ambele componente ale indicatorului (aprecierea conditiilor curente si anticipatiile) au contribuit la scadere, potrivit comunicatului CFA Romania, citat de Curs de guvernare.

Analistii CFA vad euro la peste 4,65 lei si ROBOR la 1,67% peste 12 luni. Este cea mai lunga tendinta de depreciere din ultimii cinci ani.

Este de remarcat ca 80% dintre participantii (la sondaj) anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6177 lei / euro, in crestere cu 278 pips (zecimi de miime) fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior, in timp de pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,6523 lei / euro (+350 pips).

Sunt, de asemenea, remarcabile si anticipatiile de majoare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni) cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani): 94% si respectiv 88% dintre participantii la sondaj se asteapta la cresteri.

Astfel, rata medie interbancara a ROBOR cu scadenta de 3 luni, ar putea fi de 1,67%, iar randamentul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani de 3,44%.

Citeste mai departe despre "Increderea in economie coboara la cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Analistii vad euro la peste 4,65 lei" pe Ziare.com.

#incredere economie, #curs euro , #Stiri Macroeconomie