Increderea in economia Romaniei creste in continuare, contrar tendintei europene

Joi, 28 August 2014, ora 15:45
1272 citiri
Increderea in economia Romaniei creste in continuare, contrar tendintei europene

Increderea companiilor si a populatiei in economia Romaniei a crescut in august pentru a patra luna consecutiv, pe fondul unui avans semnificativ al increderii din sectorul serviciilor, evolutia fiind insa contrara tendintei de scadere de la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, indicele increderii in economie a crescut in Romania cu 1,4 puncte, la 101 puncte in luna august, fata de 99,6 puncte in iulie, potrivit datelor anuntate joi de Comisia Europeana, rezultate in urma unui sondaj in randul companiilor si consumatorilor.

Pe sectoare, indicatorul a inregistrat o crestere importanta in servicii, de la 1,3 puncte in luna iulie la 8,9 puncte in luna august.

Ce indicatori au avut evolutii negative

In schimb, indicatorii au avut evolutii negative in sectoare ca industria, constructiile si comertul de retail. Cea mai mare scadere a increderii a fost inregistrata in industrie, unde indicatorul a coborat de la 1,4 puncte in iulie la -0,1 puncte in august.

La nivelul UE, indicele increderii in economie a scazut pentru a doua luna consecutiv, ajungand in luna august la 104,6 puncte, fata de 105,8 puncte in iulie.

Scaderea indicelui este si mai mare daca sunt luate in calcul doar tarile din zona euro. Astfel, increderea companiilor si consumatorilor a coborat cu 1,5 puncte in august fata de luna iulie si a ajuns la nivelul din decembrie 2013, adica 100,6 puncte, dupa o evolutie relativ stabila in precedentele cinci luni.

Cele mai mari scaderi ale indicatorului s-au inregistrat in Italia (-4,1 puncte), Germania (-1,9), Olanda (-0,8) si Franta (-0,6).

#romania economie, #studiu economie , #Stiri Macroeconomie