In lume: numarul milionarilor creste

Joi, 22 Iunie 2006, ora 06:05
938 citiri

Numarul milionarilor a crescut cu 6,5% la nivel mondial in anul 2005, la 8,7 milioane de persoane, se arata in raportul anual World Wealth Report elaborat de Merrill Lynch si de firma de consultanta Capgemini, citat de presa americana.Sumele totale detinute de milionarii lumii se ridica la circa 33.300 de miliarde de dolari la finalul anului trecut, cu 8,5% peste nivelul consemnat in anul anterior.

In perioada analizata, numarul milionarilor ale caror averi depasesc 30 de milioane de dolari a crescut cu 10,2%, la 85.400 de persoane. Cel mai important avans a fost inregistrat in Coreea de Sud, unde numarul milionarilor a crescut cu 21%.

Statele Unite se mentin in continuare pe pozitia intai in clasamentul tarilor cu cei mai multi milionari, respectiv 2,67 milioane de persoane a caror avere depaseste un milion de dolari.

Bloombiz

Nici Canada nu s-a lasat mai prejos, numarul milionarilor canadieni crescand cu 7,2%. Cu toate ca acest ritm de crestere este inferior celui din anii trecuti, averile cumulate ale milionarilor de pe continentul nord american se mentin in continuare la cel mai inalt nivel din lume. Cat priveste Europa, aici numarul milionarilor a crescut de la 2,6 milioane de persoane in 2004 la 2,8 milioane in 2005. O crestere importanta s-a inregistrat si in Asia, unde numarul milionarilor a avansat de la 2,2 milioane de persoane la 2,4 milioane de persoane, in timp ce America Latina si Orientul Mijlociu au stagnat la 300.000 de cetateni cu averi peste un milion de dolari. Banii Nostri

De unde vin banii

Potrivit studiului, la nivel global 37% din majoritatea milionarilor lumii au facut bani pe seama companiilor pe care le detin sau prin vinzarea unor afaceri. Veniturile generate in 2005 au fost o sursa de imbogatire pentru 24% dintre ei, in timp ce mostenirile au ocupat locul al treilea in clasamentul provenientei banilor, cu 18%. A"Avansul Produsului Intern Brut in termeni reali si capitalizarea de piata au fost principalele motoare de crestere pentru averi, transformind anul 2005 intr-o perioada de crestere solida, dar mai lenta pentru unele regiuniA", a declarat Robert McCann, presedinte al diviziei Merrill Lynch pentru clienti privati. Cotidianul