O investiție importantă în domeniul hidroenergetic zace abandonată de aproape 15 ani la circa doi kilometri de centrul municipiului Sebeș, județul Alba.
Șantierul uriaș reprezintă un real pericol pentru comunitatea locală. Compania de stat Hidroelectrica a investit peste 2 milioane de euro în faza inițială a proiectului.
Situată la aproximativ 3,5 kilometri de centrala – baraj Petrești și foarte aproape de centrul municipiului Sebeş, în Parcul Arini, investiţia eşuată provoacă efecte negative grave, în primul rând asupra mediului înconjurător. Terenul a început să se erodeze semnificativ în condiţiile în care râul Sebeş a fost deviat printr-o albie temporară căreia malurile nu i-au fost consolidate. Efectul se poate observa în zona drumului care trece din Parcul Arini spre Petreşti, localitate componentă a municipiului Sebeș.
Acumularea Sebeș urma să aibă un volum total de 750.000 mc. Investiţia eşuată provoacă efecte negative grave, în primul rând asupra mediului înconjurător. Terenul a început să se erodeze semnificativ în condiţiile în care râul Sebeş a fost deviat printr-o albie temporară căreia malurile nu i-au fost consolidate și au început să se surpe.
Tot din cauza devierii cursului râului Sebeş a scăzut şi nivelul pânzei freatice ceea ce determină, la rândul său, uscarea copacilor şi vegetaţiei din întreaga zonă, fapt ce afectează şi fauna din arealul respectiv. O parte din terenul pe care s-a construit microhidrocentrala aparţine domeniului public al municipiului Sebeş, fiind concesionat prin două hotărâri ale Consiliului Local Sebeş - în 2006. Iniţial s-a concesionat în favoarea Hidroelectrica SA suprafaţa de 23,30 hectare pe perioada realizării investiţiei Lac redresor Sebeş etapa I - în zona Parc Arini. Ulterior, suprafaţa de teren concesionată a crescut cu încă 18,50 hectare.
Microhidrocentrala Sebeş făcea parte din obiectivul de investiţii «Lac redresor Sebeş», obiectiv care a fost structurat pentru execuţie în trei etape. Au fost alocate finanțri doar pentru etapele I şi II, Microhidrocentrala Sebeş reprezentând etapa a treia a investiţiei, etapă care nu a mai fost demarată.
Potrivit unei proceduri publice de negociere directă din anul 2009, contractul pentru etapa a II-a a investiţiei a avut o valoare de 52 de milioane de lei (circa 10,5 milioane de euro la cursul din prezent). La un moment dat, Primăr ...citeste mai departe despre "Barajul hidroelectric abandonat după o investiție de milioane de euro. Pericol la 2 kilometri de centrul orașului Sebeș FOTO" pe Ziare.com