Guvernul vrea sa-i ajute pe fermieri sa cultive rosii, dar a facut un program inutil

Duminica, 12 Februarie 2017, ora 19:00
1268 citiri
Guvernul vrea sa-i ajute pe fermieri sa cultive rosii, dar a facut un program inutil
Foto: Arhiva Ziare.com

Programul prin care Guvernul sprijina, cu 3.000 de euro pe an, cultivarea rosiilor in spatii protejate, de tipul serelor sau solariilor, este unul care nu se adreseaza nimanui, deoarece fermierii din Romania nu cultiva rosii pe suprafete de 1.000 de metri patrati din cauza costurilor foarte mari, a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

In 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotarare prin care producatorii agricoli vor fi sustinuti printr-un program sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea in lei a sumei de 3.000 de euro pe an.

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie sa solicite ajutoare de minimis, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de 1.000 mp, sa obtina o productie de 2 kg tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedita cu documente justificative.

"In cazul proiectelor pentru tomate, pragul acela de 1.000 de mp, stabilit de minister, este prea sus. Vrem sa dam un ajutor, dar nu tinem cont de niste realitati. Acest prag de 1.000 mp este prea sus, tinand cont de potenta financiara a celor care pot accepta acest program", a explicat Baciu.

El a adaugat ca nu s-a gasit cea mai buna solutie pentru implementarea acestui proiect.

"Sunt niste costuri extraodinar de mari sa poti sa faci tomate pe 1.000 de metri patrati. Eu as fi zis ca pragul sa fie undeva la 200 de metri patrati, era mai accesibil", a mai spus Baciu.

Cu toate ca ajutorul este prevazut la 3.000 euro/an, sprijinul prevede un plafon maxim de 15.000 euro pentru trei ani, nefiind clar in ce conditii poate fi atins.

Potrivit actului normativ adoptat in 27 ianuarie, suma necesara aplicarii schemei de ajutor de minimis este de 40 milioane de euro si provine de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017. ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa-i ajute pe fermieri sa cultive rosii, dar a facut un program inutil" pe Ziare.com

#program Guvern cultura rosii , #Stiri Macroeconomie