Guvernul isi arata disperarea de bani si sadeste o viitoare criza. Ce ascunde Teodorovici legat de imprumuturile uriase ale statului

Luni, 15 Iulie 2019, ora 06:35
1120 citiri
Guvernul isi arata disperarea de bani si sadeste o viitoare criza. Ce ascunde Teodorovici legat de imprumuturile uriase ale statului
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernantii se lauda, de cate ori au ocazia, cu o economie care se dezvolta ca Fat Frumos, fiind a doua cea mai mare crestere economica din UE. Cu toate astea, nu avem bani si ne tot imprumutam cu sume record.

De pe pietele externe a fost depasit deja necesarul de finantare. Ministerul de Finante anunta la inceputul anului ca va imprumuta 4,25 miliarde de euro in 2019. Suntem abia la mijlocul anului si pragul a fost deja depasit: in martie statul a luat 3 miliarde de euro, cea mai mare suma accesata pana acum la o singura iesire pe pietele externe, iar zilele trecute inca 2 miliarde de euro.

De ce s-a imprumutat cu atatia bani? Eugen Teodorovici spune ca a profitat de faptul ca dobanzile sunt mai mici acum si a luat bani si pentru anul viitor, pentru "a nu se imprumuta atunci cand arde".

Dar faptul ca luam bani si pentru anii urmatori nu demonstreaza o gandire prudenta, strategica, pe termen lung, ci mai degraba arata disperare, considera profesorul de economie Bogdan Glavan.

Si, subliniaza el, aceasta disperare este justificata, in conditiile in care nu sunt si nici nu vor fi bani la buget. Mai mult, avertizeaza Bogdan Glavan, prin aceste imprumuturi, Guvernul nu face decat sa sadeasca o viitoare criza bugetara.

In acest moment, situatia este identica cu cea de dinaintea crizei din 2008, precizeaza profesorul de economie, dar la o noua recesiune va fi mult mai rau. Si asta din cauza ca la criza precedenta datoria publica a Romaniei era de 12% din PIB, iar acum a ajuns la 35% din PIB. Asadar, la o viitoare recesiune va trebui sa ne imprumutam din nou, iar datoria publica va exploda. Cine o va plati? In niciun caz Guvernul PSD.

Imprumuturile Guvernului arata disperarea

"Depasindu-se planul, abordarea este una logica, Ministerul de Finante revine in sfarsit la o abordare logica, in sensul ca isi ia in timpuri mai bune finantare chiar si pentru urmatoarea perioada si nu se imprumuta atunci cand arde, pentru ca asta creste costul de finantare" - asa a explicat Teodorovici imprumutul de 5 miliarde de euro de pe piata externa, bani luati in doar jumatate de an.

Insa faptul ca ministrul de Finante spune ca este un lucru bun ca am depasit necesarul de finantare de pe pietele externe din acest an, 4,2 miliarde de euro, inseamna ca sustine o politica durabila de indatorare, a declarat pentru Ziare.com profesorul de economie Bogdan Glavan.

"Este posibil ca dobanzile la care se poate imprumuta Romania acum sa fie mai mici decat dobanzile la ...citeste mai departe despre "Guvernul isi arata disperarea de bani si sadeste o viitoare criza. Ce ascunde Teodorovici legat de imprumuturile uriase ale statului" pe Ziare.com

#imprumuturi piete externe, #guvern imprumut datorii , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9717 RON

-0.0056

1 USD = 4.6980 RON

-0.0053
  1. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  5. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  6. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  9. Leul se menține stabil, o oră după anularea alegerilor parlamentare. La ce curs se tranzacționează moneda națională
  10. Guvernul anunță o finanțare de miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții. Unde se vor duce banii